top of page

Орбан: Желе да нас увуку у рат

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у интервјуу за швајцарски магазин Велтвохе да има покушаја да се његова земља „увуче у рат“, али и да је мађарско руководство довољно снажно да земљу држи подаље од сукоба. Он је истакао да је Мађарска тешко погођена санкцијама које је Европска унија увела Русији, је дошло до повећања цена нафте и гаса.



„Под сталним смо притиском. Свим могућим средствима желе да нас увуку у рат. До сада смо успевали да се одупремо… Мађарско политичко руководство је довољно снажно да нашу домовину држи ван рата. Одлуке донете у Бриселу (у вези са Украјином) чешће одражавају америчке интересе него европске“, рекао је он. Он тврди да се овај рат „не може добити“.


„Украјина се суочава са нуклеарном силом са 140 милиона становника. Русија се суочава са целим НАТО-ом… Ово је застој, који би лако могао да прерасте у светски рат“, додао је он.


Орбан је цитирао речи руског председника Владимира Путина на њиховом састанку две недеље пре почетка. Он тврди да му је Путин објаснио да нема проблема са чланством Мађарске у НАТО, само са чланством Украјине и Грузије.


„Путин ми је рекао да је његов проблем са америчким ракетним базама у Пољској и Румунији и могућим ширењем НАТО-а у Украјини и Грузији да би тамо поставили оружје… Американци су се такође повукли из важних споразума о разоружању. Разумем шта је Путину речено. Не прихватам то што је урадио“, нагласио је мађарски лидер.


Он сматра да европске политичке норме не функционишу у Русији и да Европа мора да пронађе начин да живи заједно са „великом, опасном силом у нашем суседству”. Осврнуо се и на потенцијалну могућност да Русија изгуби рат.


„Русија је нуклеарна сила. Био би то геополитички шок, глобални, потенцијално катастрофалан земљотрес, много гори од распада бивше Југославије. Чињеница да Запад тако олако схвата овај сценарио показује застрашујућe слепило за ризик, који је својствен нашој политици“, рекао је он.


Орбан сматра да Европа треба да буде у стању да се одбрани. „Решење би био европски НАТО… Док Западу недостаје воља да посредује у миру, Kина, Индија, арапске земље, Турска и Бразил желе управо то. Запад је изгубио способност да уједини свет око циља,“ рекао је.


Он тврди да Мађарска „показује алтернативу ако њихови пријатељи и савезници одлуче да напусте свој проратни став”. Орбан је сигуран да је рат могао да се избегне да је бивши амерички председник Доналд Трамп остао на власти.


Он је оптужио Демократску странку да не признаје Мађарску као „успешну земљу и заштитницу одбране на рубу континента“. Он је нагласио да се радује повратку „републичких пријатеља“ на власт у САД.


Он је рекао да је „глобално престројавање које проповедају апостоли Светског економског форума у ​​Давосу” веома опасно за Мађарску јер је „извозно оријентисана земља са важним културним и економским везама са Истоком”. Он је поновио да је неконтролисана илегална миграција донела краткорочни пад јавне безбедности и тероризма.


„Средњорочно, то би донело економски губитак, а дугорочно ситуацију у којој (грађани) више не би могли да признају сопствену земљу, па чак и да изгубе своју домовину“, рекао је он.


Говорећи о будућности Европске уније, мађарски премијер сматра да је реорганизација могућа. Знање постоји, али недостаје воља“, закључио је Орбан.

bottom of page