top of page

Орбан забринут због централизма у ЕУ

"Европска унија је, онако како је Мађарска схвата, састављена од суверених држава, али неке државе чланице покушавају да пренесу више овлашћења на Брисел и ојачају институције ЕУ", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у данашњем интервјуу немачком часопису Стерн.


„Ми у Мађарској кажемо да можете бити добар Европљанин само ако сте добар Мађар. На основу свог историјског искуства, Мађари са забринутошћу гледају на кретање у правцу централизма. Не бисмо желели да се поново одрекнемо суверенитета и владавине закона постигнуте у Централној и Источној Европи пре 31 годину“, рекао је Орбан у интервјуу Стерну.


Упитан зашто Мађарска не следи праксу Велике Британије и не напушта ЕУ, он је рекао да је за земљу боље да остане у ЕУ, назвавши Брегзит „великом грешком коју је требало спречити“. Према његовим речима за Мађарску је важно да припада савезу који пружа сигурност. Рекао је да Мађарска у потпуности подржава вредности наведене у члану 2 Лисабонског споразума и да су оне садржане у Уставу земље.


Када је реч о забринутости ЕУ због стања владавине права у Мађарској, Орбан те примедбе сматра апсурдним, додајући да никада нису постављени јасни и објективни критеријуми који оправдавају ове недоказане наводе.


Што се медија у Мађарској тиче, премијер каже да „објективне анализе показују да је половина медија, од њиховог укупног броја, врло критични расположена према влади".


Додакао је и питања породице и при том се позвао на Устав, који породицу дефинише као везу између мушкарца и жене и истакао да се тај принцип не може не може сматрати „нетрпељивошћу” према било коме.


Упитан за мишљење о исламу и Мађарској, Орбан је рекао да Мађари не би желели да људи муслиманске вере настане њихову земљу у великом броју и да им промене живот, у смислу промене културолошких вредности: "У земљу пуштамо муслимане који већ живе у Мађарској, који су прихватили да живе у хришћанско-јеврејској земљи, који поштују наше законе“.


У вези са расправама ЕУ о прихватању азиланата у Мађарску, Орбан је рекао да је основна политика његове владе противљење илегалној имиграцији. Он се, како је рекао, противи било којој политици која сматра да је имиграција у Европу једино решење. Мађарска, по њему, поштује правило утврђено међународним уговорима да људи који из оправданог разлога беже из својих домова имају право да буду примљени у сигурну земљу. Међутим, не постоји међународно право које им омогућава избор такве земље, додао је он.


„Подржавамо различитости у нашој култури, али смо врло пажљиви са свиме што долази споља, јер смо мала земља“, додао је он и нагласио да је током избегличке кризе 2015. постало јасно да „немачки политичари верују у постхришћанску и постнационалну Европу, што је приступ који Мађари не деле". У таквој ситуацији, каже Орбан, требало би да будемо толерантни једни према другима и да се сложимо са тим да, чак и ако мислимо другачије, и даље можемо бити пријатељи.



bottom of page