top of page

Орбан и Шисел о Украјини

Виктор Орбан каже да је две недеље пре избијања рата у Украјини закључио да ће се он догодити, јер га је, како истиче, ондашња посета Москви натерала да схвати да ће се Руси пре



или касније силом супротставити потенцијалном чланству Украјине у НАТО-у.


У разговору са бившим канцеларом Аустрије Волфгангом Шиселом, Орбан је изнео своју визију будућности Европске уније и изјаснио се против чланства Украјине у ЕУ и НАТО-у. Шисел и Орбан састали су у премијеровој резиденцији у Будимпешти, а извештај о разговору објављен је у часопису European Voices magazine, који га је назвао "контроверзном дебатом". Орбан је приликом разговора изнео три кључна питања везана за будућност Европске уније.


Шисел је разговор започео тврдњом да ће средња Европа постати кључни регион у Европи у наредних десет година, али да ће тај процес покренути важна питања на која треба одговорити, као што су питање војне безбедности, финансија у ЕУ, структуре организације и одржавања демократије и владавине права у региону.


Орбан је, мешутим, био скептичнији, рекавши: „Не сумњам у позитивну еволуцију у средњој Европи, укључујући Аустрију. Али више сумњам у просперитет западног дела Европе. Велико питање је да ли можемо да одржимо цео континент заједно у једној Унији? Нагласио је да, уколико западна Европа жели да се динамично развија, мора да реформише свој модел државе благостања, да људима треба обезбедити посао, "а благостање се може добити само кроз достигнућа“.


Орбан је рекао да запад треба да помири своје ставове о слободи и безбедности, јер се "у тим земљама то двоје сматра контрадикторним концептима". Јавна безбедност, како је рекао, мора бити појачана, посебно у великим градовима.


Треће, према Орбану, западне земље морају да контролишу своје границе. Ако то не ураде, „а илегална миграција се настави садашњим темпом, то ће имати много непријатних последица, попут паралелних друштава и културних неизвесности“.


По питању Украјине, двојица политичара су се оштро разишла. Осврћући се на питања безбедности, Волфганг Шисел је питао Орбана о рату у Украјини, упитавши да ли очекује даљу ескалацију агресије, тим пре што је мађарски премијер "имао живе контакте са Владимиром Путином".


Орбан је на ово питање одговорио: „Дуго их нисам имао. Али две недеље пре избијања сукоба, био сам у Москви и видео да се то може догодити. Када сам после своје посете поднео извештај генералном секретару НАТО-а, рекао сам му да смо у невољи, јер Руси мисле да пре или касније морају силом да интервенишу у Украјини ако она жели да уђе у НАТО."


Када је реч о почетку рата, двојица политичара су имала различите ставове, при чему је Орбан истакао европске неуспехе спречавању сукоба, док је Шисел истакао да је Запад учинио све што је могао. Штавише, Шисел се изјаснио против опције прекида ватре, залажући се за наставак подршке Украјини војном помоћи, као и за хитне разговоре о приступању Украјине Европској унији и НАТО-у.


Орбан је узвратио да Русија никада неће прихватити да Украјина буде чланица НАТО-а. Штавише, он не мисли да ЕУ има способност да помогне Украјини у војној победи. У једном тренутку, мишљења бившег канцелара и мађарског премијера су се приближила, када су се обојица сложили да Европа у будућности мора да троши више средстава на безбедност. Виктор Орбан је подвукао да сматра да ЕУ треба више да се фокусира на економску и безбедносну политику, а мање на питања политике и вредности.

bottom of page