top of page

Орбан: Кина је наш инвеститор број један!

Обраћајући се учесницима деветог самита Кине и земаља Централне и Источне Европе, мађарски премијер је подсетио да је у току реализација железничког пројекта Београд-Будимпешта, као и припремаме за отварање будимпештанског Међународног универзитета Фудан. Кинеске компаније су, додао је, искористиле могућности за улагање које нуди мађарска влада, лансирајући пројекте који су „Кину учинили мађарским инвеститором број један у 2020. години“.



Мађарски премијер Виктор Орбан обратио се деветом самиту Кине и земаља Централне и Источне Европе и при том говорио о трци за вакцинама против корона вируса, конструктивној сарадњи Истока и Запада и неким питањима везним за светску трговину. На конференцији која је одржана путем интернета, због пандемије корона вируса, Орбан се захвалио кинеском председнику Јинпингу што је сазвао састанак и поред тешких околности.


- Пандемија, која је почела пре годину дана, избацила нас је из зона комфора и започела потпуно нову еру у светској економској и глобалној политици, истовремено представљајући двоструки изазов за владе, које су морале да заштите животе и радна места својих грађана, истовремено. Као и у раним фазама пандемије, читав свет се такмичи да купи робу која недостаје. На почетку пандемије, то су биле маске и респиратори, а сада је то вакцина - рекао је Орбан.


По њему, крајње решење за актуелну кризу биће вакцина: - Угрожени су животи наших грађана и оживљавање наше економије и зато је потребна конструктивнија сарадња Исток-Запад, заснована на узајамном поштовању и доброј вољи. Закључивање споразума између Европске уније и Кине, чији је циљ осигурање међусобне заштите инвестиција, био би добар корак у том правцу - додао је.


- Ми Мађари подржавамо слободну и поштену глобалну трговину, која сада има већи значај него икад раније. Што је мање препрека за економску сарадњу, то се економија брже може опоравити - додао је он и поздравио успостављање свеобухватног економског партнерства.


Орбан је одао почаст кинеским научницима због развоја вакцине против корона вируса и захвалио се Кини што је дозволила мађарским стручњацима да посете производне погоне и консултују се са кинеским стручњацима.


„Добио сам веома умирујуће извештаје од наше делегације, чија је процена омогућила да се вакцина користи у Мађарској у ванредним ситуацијама“, рекао је Орбан.


Он је истакао да изузетно цени толерантан став кинеских власти током преговора који су довели до куповине вакцине од стране Мађарске, додајући да очекује да ће прва пошиљка стићи следеће недеље. Орбан је такође рекао да пандемија није спречила Мађарску да изврши своје обавезе у групи 17 + 1.



bottom of page