top of page

Орбан: Кинеска вакцина нас враћа у живот

Способност надлежних да обаве вакцинацију становништва знатно премашује залихе вакцина, рекао је у данас премијер Виктор Орбан, додајући да ће се процес вакцинисања убрзати ако власти одобре кинеску вакцину, што би могла да се деси у року од неколико дана.


Орбан је рекао да је Мађарска у могућности да набави кинеску вакцину у великим количинама, али да најпре мађарске здравствене власти то морају да одобре. Додао је да се нада да ће надлежни дати свој јасан одговор у наредних неколико дана.


„Нисмо у могућности да се брже крећемо са имунизацијом људи не зато што мађарско здравство није способно да брзо изврши масовно вакцинисање, већ зато што имамо недостатак залиха вакцина“, изјавио је Орбан у интервјуу за државни Радио Кошут.


Како је рекао, до сада је у Мађарској вакцинисано 105.728 људи, док је Британија након Брегзита већ вакцинисала око 4 одсто своје популације.


„Стопа вакцинације у ЕУ је испод 1 одсто, због чињенице да овде нема довољно вакцина. Сада, када смо невољи, задатак је да набавимо вакцину, уместо да упиремо прстом у Брисел“, рекао је он.


Према Орбановим речима, чини се да је други талас епидемије сузбијен и да је број опорављених људи већи од броја новинфицираних. Истовремено, упозорио је на то да је појава трећег таласа у неким деловима Европе лоша вест. Он тврди да поверење Мађара у вакцинацију непрекидно расте и наводи податак да ће ускоро више од 1,7 милиона људи старијих од 60 година, са хроничним болестима, добити вакцину и да ће је бити довољно када се одобри увоз из Кине.

bottom of page