top of page

Орбан: Мађарска није у рату ни са ким

„Нама је безбедност Мађарске на првом месту и зато Мађарска није у рату ни са ким“, рекао је премијер Виктор Орбан у интервјуу Радио Кошуту. „Од почетка смо говорили да ово није наш рат и да га треба локализовати, а не интернационализовати", додао је.



Мађарска, према Орбану, не дозвољава себи да упадне у рат, "а ако би влада случајно предузела кораке у том правцу, суочила би се са вољом народа“. Он каже да је међународни притисак на Мађарску да се укључи у рат огроман. Како је рекао, „ударали су, тукли, шутирали и уједали нас“.


Упитан о одлуци да се Украјини пошаљу немачки тенкови Леопард и амерички Абрамс, као и о чињеници да Украјинци сада желе слање борбених авиона, Орбан је рекао да је овај процес почео тиме "што су Немци рекли да ће слати само шлемове и сличну опрему, али не ватрено оружје за ратовање".


"Сада смо већ у фази тенкова. Ако не поставите сопствене границе у сукобу, бићете увучени у њега“, рекао је Орбан.


Осврћући се на недавну изјаву немачке министарке спољних послова да је Европска унија већ у рату са Русијом, он је рекао да, "ако пошаљеш оружје, онда можеш да кажеш шта год хоћеш, део си рата“.


bottom of page