top of page

Орбан: Нуклеарке су будућност

"Поставља се питање како можемо да произведемо велике количине електричне енергије на јефтин, сигуран и еколошки прихватљив начин. Одговор је јасан, само струја произведена из нуклеарне енергије може истовремено да испуни све ове захтеве", рекао је Виктор Орбан на првом састанку Европске нуклеарне асоцијације у Бриселу, преноси "Мађар немзет".



Мађарски премијер је на скупу је рекао да његова земља користи нуклеарну енергију скоро пет деценија, што представља стабилну основу за сигурност нашег снабдевања енергијом. „Половину произведене струје обезбеђује наша нуклеарна електрана, која покрива трећину наших потреба за електричном енергијом“, истакао је он.


„На основу ових искустава, одлучили смо не само да задржимо постојеће капацитете, већ и да више улажемо у нуклеарну енергију и повећамо њен удео у националном снабдевању струјом на седамдесет одсто“, нагласио је Орбан.


Истакао је да ће у Мађарској почетком наредне деценије на мрежу бити прикључено 2.400 мегавата нових капацитета, што ће омогућити да се избегне увоз три и по милијарде кубних метара природног гаса годишње. Према речима премијера, годишња емисија угљендиоксида у Мађарској смањиће се за седамнаест милиона тона, што је један и по пут више од емисије читавог мађарског и саобраћајног сектора, а један и по пут више од свих шума у Мађарској, које могу да апсорбују емисију.


Премијер је изразио задовољство због чињенице да, без обзира на геополитичке потешкоће, и даље постоји обимна међународна, стручна и научна сарадња у области нуклеарне енергије. Орбан је такође указао на чињеницу да је Русија прошле године постала највећи добављач уранијума за Сједињене Државе, а многи амерички, немачки, француски, шведски, швајцарски, па чак и аустријски подизвођачи раде са руским извођачима на пројекту нуклеарне експанзије.


У интересу свих нас је да нуклеарна енергија не постане талац геополитичких сукоба, лицемерја и идеолошких дебата, истакао је он.


Самит, којим копредседавају белгијски премијер Александар Де Кру и Рафаел Маријано Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), састанак је на највишем нивоу који се бави искључиво темом нуклеарне енергије. Конференција ја одржана након што је нуклеарна енергија добила историјску улогу у глобалној процени усвојеној на Конференцији Уједињених нација о климатским променама (ЦОП28) одржаној у Дубаију у децембру 2023. године.


Нуклеарне технологије могу да играју важну улогу у преласку на чисту енергију, јер је нуклеарна енергија други најважнији извор нискоемисионе електричне енергије после хидроенергије, рекла је председница Европске комисије у свом говору. У изненађујућем заокрету од антинуклеарне политике немачке владе чији је део раније била, Урсула фон дер Лајен је нагласила: "Да би нуклеарна енергија значајно допринела остваривању циљева климатске неутралности, најважнији задатак је да се обезбеде и убрзају нове инвестиције. Обновљиви извори енергије су претежно допуњени нуклеарном енергијом чиниће кичму производње електричне енергије у Европској унији до 2050. године", рекла је фон дер Лајенова и нагласила да је нуклеарна енергија тренутно највећи извор електричне енергије у ЕУ, са уделом од 22 одсто.


Она је навела да је, да би ЕУ испунила циљеве зацртане Париским климатским споразумом – према којем жели да смањи емисију гасова стаклене баште за најмање 55 одсто у односу на ниво из 1990. године до 2030. године – неопходно да допринос нуклеарне енергије у производњи струје буде признат од стране влада и на одговарајући начин процењена и подржана.

bottom of page