top of page

Орбан о дужностима земаља В4

"Земље Вишеградске групе имају одговорност да заштите Европу од спољних напада и неких унутрашњих амбиција у интересу будућности континента и да сачувају независност наших домовина и нација“, написао је мађарски премијер Виктор Орбан у чланку који је данас објавио лист "Мађар незмет".


"Током своје историје, Централна Европа није имала само улогу, већ и дужност коју је требало да испуни, али ову чињеницу нам је прикривала совјетска инвазија на регион, све до до 1990. године“, истакао је Орбан поводом обележавања 30. годишњице Вишеградске групе (В4) и додао: „Борба да се ослободимо наших комуниста сузила нам је перспективу и исцрпела снаге. Централноевропљани су се напорно борили да осигурају да комунистичке снаге у региону буду што даље од управљања, остављене као уџбенички примери историјских злочина и да наши унуци науче шта се дешава када неко покушава да обликује будућност без националних идеала и придржавања хришћанских учења“.


„После пораза комунизма и либерализације наших земаља, наша срца су нам већ 1991. рекла да су се наше државе, Пољска, Мађарска и Чехословачка морале на неки начин ујединити. Знали смо да ће векови долазити и одлазити, али да ће средњоевропски народи делити заједничку судбину. И заиста, након 30 година можемо рећи да смо чланови НАТО-а и регион Европске уније који се најбрже развија. Снажан раст, мала незапосленост, брза дигитална трансформација и крупне инвестиције - то смо данас", пише Орбан.


Он наводи да је дебата у ЕУ о питањима миграција, демографској ситуацији, улози породица и сукобу између националне културе и мултикултурализма, још једном скренула пажњу на историјску дужност Средње Европе: „Мађари гледају на Централну Европу као на територију између Немаца и Руса“, ​​рекао је Орбан, додајући да су земље В4 несумњиво централна територија Средње Европе“.


По њему, Европа треба да буде скуп независних држава, чланица ЕУ, које су „духовно уједињене, са заједничким културним основама, али истовремено и разнолике".


"Централноевропљани су схватили да хармонија не значи једнообразност или једнодушност, већ уклањање напетости код супротности. Ово је у корену мађарског народа и других средњоевропских народа који су тражили своју независност. Европска равнотежа и стабилност током векова почивали су на очувању духа нација и удруживању у циљу заштите хришћанске европске културе од напада изван Европе. О томе се ради у одбрани Европе; а француски председник се труди да уведе идеју европског суверенитета, која је зачета у Бриселу “, рекао је.


Према Орбану, државе В4 придружиле су се ЕУ управо када су "стари чланови клуба на идеју отаџбине, хришћанства, породице и суверенитета гледали као на културно-историјски фолклор, неку врсту пролазног феномена који ће ускоро проћи", али се то није догодило, већ је и добило на значају, појавом миграционе кризе, истиче Виктор Орбан.


bottom of page