top of page

Орбан: Одбранили смо европски устав!

После договора постигнутог у Бриселу, мађарски медији данас преносе изјаву премијера Виктора Орбана да су се Мађарска и Пољска „бориле за своја права, одбациле уцене и све оно што није прихватљиво за две нације“.



Орбан је на конференцији за новинаре рекао да су у Бриселу постигнута три циља: "Одбранили смо европски устав, нисмо дозволили да се он заобиђе. Спречили смо опасност да Мађарима буду наметнуте одлуке које не желимо да доносимо и не желимо да повежемо са буџетским средствима. И на крају, одбранили смо новац Мађара, који ће нам добро доћи у економском развоју наредних година. Радили смо свој посао најбоље што смо могли, а сада је на националним парламентима да разговарају о томе и прихвате оно што смо постигли. “


Пољски премијер Матеус Моравиецки такође је говорио о споразуму као о успеху. Рекао је да је за постигнуће заслужан заједнички рад Вишеградске четворке (Мађарска, Пољска, Чешка и Словачка) и да шаље јасан сигнал лојалности свим европским партнерима, поред земаља Вишеграда. Додао је да Пољска прати Мађарску, тражећи мишљење Суда ЕУ о компатибилности механизма са европским прописима.


Шимон Шинковски, заменик пољског министра спољних послова, рекао је да је понашање Мађарске и заједничка пољско-мађарска преговарачка стратегија од фундаменталног значаја за успешан завршетак преговора о буџетском пакету ЕУ на самиту у Бриселу. Додао је да би могао да се створи успешан пољско-мађарски савез, који "спречава некога да се договори само са једном од двеју земаља, гурајући ону другу ка зиду".

bottom of page