top of page

Орбан оштро одговорио Веберу

Премијер Мађарске Виктор Орбан послао је одговор на недавне коментаре Манфреда Вебера, вође посланичке групе Европске народне партије (ЕПП), у вези са новим, управо планираним механизмом владавине права ЕУ.


„Ситуација је јасна, драги Манфреде: желите да промените тренутни правни статус како бисте створили механизам који ћете одмах окренути против Мађарске и Пољске. У светлу изјава фуницонера Европске комисије, Европског парламента и националних влада, то више не можете порећи. Сада желите да ми Мађари дамо сагласност на то", написао је Орбан и цитирао Веберову изјаву да је механизам прилагођен раздвајању питања владавине права од страначких спорова и да не циља конкретно на Мађарску или Пољску.


Орбан је додао да је "истина управо супротна" и да се то види из коментара европских политичара. Он је, на пример, споменуо комесарку Веру Јоурову, која га је назвала „градитељем болесне демократије“, Дидијеа Реиндерса, који је рекао да су Мађарска и Пољска имале „кризу владавине закона“, и Франца Тимерманса, који је изјавио да слободне штампе у Мађарској „практично није ни било“.


Орбан је цитирао Хелену Дали која је рекла да је тај механизам „средство којим државе чланице могу бити доведене у ред“, као и потпредседницу ЕП-а Катарину Барлеи, која је сугерисала да Мађарску и Пољску треба „изгладнити“. Такође је споменуо немачког министра спољних послова Хајка Маса, који је рекао да ће механизам бити "веома болан за две земље", и Жана Аселборна, министра спољних послова Луксембурга, који је мађарски систем назвао "диктатуром попут белоруске" уз напомену да "овај злоћудни тумор мора бити уклоњен“.


Премијер Мађарске је истакао да „мејнстрим европски медији искључују, занемарују и потискују оне идеје које нису у складу са погледом на свет за који раде из дана у дан":

bottom of page