top of page

Орбан позива на реформу ЕПП-а

Премијер Мађарске Виктор Орбан позвао је на расправу у оквиру Европске народне странке (ЕПП) о будућности те групације, у меморандуму који је упутио њеним лидерима.

У поднеску, који је на Фејсбуку објавила заменица лидера Фидеса, Каталин Новак, Орбан је рекао да су чланови групе десно оријентисаних странака од почетка играли активну и важну улогу на европској јавној сцени. Нагласио је кључну улогу ЕПП-а у обликовању политичке већине Европе о важним питањима попут избацивања Совјетског Савеза из централне Европе, одбацивања и свргавања комунистичких политичких система, поновног уједињења Европе са земљама ослобођеним од совјетске окупације, успостављања шенгенског система и стварања евра.

„ЕПП је био одлучно за демократију, заједничко тржиште, а против комунизма, марксизма и бирократије, у корист изградње Уније на основу јединства нација и хришћанских вредности. Био је предани представник хришћанских породичних модела и брака једног мушкарца и једне жене. ЕПП је ове вредности представљао храбро, поносно и успешно, под притиском својих противника, модних трендова и левичарске либералне медијске већине“, написао је Орбан и додао да се сада све променило. "Уместо да се боримо против комунизма и марксизма, који су иза себе оставили болно наслеђе у Европи, аплаудирамо Фиделу Кастру и Карлу Марксу. Уместо хришћанско-социјалног модела Рајне, ЕПП прихвата егалитарне, социјалистичке социјалне теорије и залаже се за даљу централизацију и јачање бирократије у Бриселу. Сматрам неуспехом то што група нема снаге да отворено и свесно представља хришћанске вредности за које се залагала". Орбан је рекао да ЕПП, чији је члан Фидес, као решење европских демографских проблема види масовне миграције, а не промоцију рађања деце.


"Ми толеришемо распад шенгенског простора и беспомоћно гледамо на немогућност да се земље Балкана прикључе уједињеној Европи", истиче Орбан и додаје да ЕПП "клизи од кршћанске деснице према левој страни, полако постајући у очима бирача непрепознатљив од либералне, зелене и социјалистичке левице. Док је у 2011. ЕПП имао 16 шефова влада у 27 држава чланица Европске уније и 271 посланика, данас ова групација има само 9 премијера и 187 посланика, а само је неколико њих могло да управља владама без коалиције, додао је Орбан. Он је рекао да је унутрашња дебата о оваквој ситуацији била неизбежна, напомињући да се она није водила на последњем конгресу у Загребу. Уместо расправе, написао је Орбан. Рекао је да његова странка Фидес сматра да је „демократски, легитиман и природан напор да странка која је члан ове политичке породице покрене промену овакве политике". Демократија и политички успех, додао је, увек су били резултат отворене расправе. Премијер је препоручио да овај савез странака измени стратешке смернице и врати се свом ранијем наслеђу. Фидес такође препоручује да ЕПП подржи своје чланице у сарадњи и изградњи коалиција не само са левицом, већ и са десницом у њиховим земљама и додаје да поред центристичких снага, и представници хришћанске деснице такође треба да седе за њиховим столом. „Јединство је најважнија ствар, али се у данашњој нашој ситуацији јединство, ново јединство, може постићи само искреним унутрашњим расправама“, закључио је. Обраћајући се новинарима у Бриселу, Каталин Новак је рекла да је меморандум подстакнут дискусијама на унутарстраначким састанцима о будућности ЕПП-а и да је замишљен да служи "као смерница". "Нисмо посветили довољно времена дискусији о будућности ЕПП-а, будућности европског конзервативизма или хришћанске демократије", рекла је она. „ЕПП постаје све мање моћан у Европи, што је прилично несрећна ситуација.“ Она је рекла да су конзервативној страни у Европи потребне промене и да Фидес жели да игра активну улогу у њиховом постизању: „То је зато што је важно дати конзервативне одговоре на изазове нашег времена“, рекла је Каталин Новак.

bottom of page