top of page

Орбан против "миграционог плана" ЕУ

Премијер Виктор Орбан је, обраћајући се парламенту, рекао да је током самита Европског савета прошле недеље победио "здрав разум" и да су суверенитет и новац Мађарске заштићени. Он се такође захвалио Пољској на „пријатељству, истрајности и другарству“.


„Победили смо, јер је усред тешких времена одлучено да економска подршка не сме бити у вези са политичким условима, пошто би нас то ометало у брзој акцији. Превладао је здрав разум, будући да је европско јединство сачувано и европски уговори одбрањени. Оно што Мађарској припада у погледу европских средстава, земља ће добити", рекао је Орбан.


У расправи се, према његовим речима, радило о томе ко ће на крају управљати Европом - владе држава чланица ЕУ и Европски савет или овлашћења која даје финансијер Џорџ Шорош, тј. "мрежа невладиних организација које шире либералне, постнационалне и постхришћанске идеје, уз помоћ и подршку главних међународних медија.


Орбан је рекао да су се у последњем тренутку европске владе пробудиле, једногласно истакавши да политичка питања не могу бити повезана са финансијским, а субјективни критеријуми не би требало да буду основа за финансијске одлуке. Такође, схватили су да се правни систем уграђен у уговор о ЕУ мора спроводити, рекао је мађарски премијер.


Он је додао да је неколико питања отворено. Једно од њих је "миграциони план Европске комисије" и њена намера да "настави да увози мигранте и да 34 милиона њих добије смештај и гласачка права". Мађарска се, рекао је, одлучно противи и миграцијама и „родном акционом плану“.


"Уместо проимиграционе политике, породице треба ојачати", рекао је Орган и додао да треба неговати традиционални породични модел, а не родну политику.

bottom of page