top of page

Орбан: Руководство ЕУ мора да оде

"Када је реч о ЕУ Пакту за миграције и азил, најважније је питање да ли они који желе да дођу у Европу могу да остану на територији Уније до процене њиховог захтева за азил или морају да чекају ван граница Уније до доношења одлуке. Све док се на ово питање не одговори, ниједна одредба ЕУ која се односи на миграције неће функционисати", рекао је у Бриселу премијер Виктор Орбан.



Он је одржао јавни разговор са бившим пољским премијером Виктором Матеушом Моравјецким и Фабрисом Легеријем, бившим шефом агенције ЕУ за заштиту граница Фронтекс, лидером листе француске десничарске партије Национални договор (РН) у Европском парламенту. Премијер Орбан је навео да без обзира на то какве идеје се појаве у вези са Пактом ЕУ за миграције и азил, мора се одговорити на питање останка тих људи у ЕУ током поступка везаног за азил. Ово је, како је нагласио, црвена линија: "Ако се ова тачка не испуни, све остало остаје нерешено".


"Ако нисмо довољно храбри да кажемо: свако мора да остане ван граница док се не донесе одлука у његовом случају, какву год другу одлуку донели, неће успети. Ако се усвајање миграционог пакта одвија већином гласова, а не једногласно, цео пакт неће функционисати и његова примена ће бити онемогућена. Европска комисија позвала је Мађарску на суд ЕУ, јер је утврдила да мађарско миграционо законодавство није у складу са правом ЕУ. Међутим, Мађарска пружа отпор и бори се", нагласио је он и додао да не треба заборавити ни Сорошев план који има за циљ организовање миграција.


"Боримо се против организоване групе која се зове Сорошева империја. Против Сорошеве мреже, која плаћа невладиним организацијама да нападну наш правни систем и упуштају се у незаконите активности против наше нације. То показује како функционише Европска унија, како је Сорош био укључен у њу, окупирајући многе институције Уније, утичући на чланове Европског парламента и друге лидере. То је све против нас и о томе како променити Европу, како елиминисати и учинити небитним хришћанске, конзервативне, националне политичке лидере и гласаче", изјавио је он.


Премијер Орбан је нагласио да су такозвани либерали и комунисти блиски једни другима, јер воле централизоване бирократске процедуре, уместо да верују у слободу. Он је скренуо пажњу на то да, према средњоевропском искуству, бивши комунисти врло лако постају либерали.


"Пазите, на исти начин поступају и либерали и комунисти. Пример за то је Брисел, где се либерали понашају као бивши комунисти, а слобода говора више не постоји. Последњих пет година Европске уније је било остварење неких од циљева садашњег руководства. Зелена транзиција је пропала, јер је у супротности са економским и индустријским принципима. Зелена транзиција не може бити политички мотивисана. Ако је то случај, то ће уништити конкурентност европске привреде. Тренутно стојимо овде где смо“, истакао је он.


Поводом економских ефеката рата у Украјини, Орбан је рекао да, упркос доброј вољи, могу бити предузете мере које изазивају тешкоће за европску економију, што се већ види у случају европских пољопривредника.


"Да би се то решило и избегле нове кризе, потребно је утврдити шта ЕУ треба да уради по питању рата. И ово треба што више одвојити од питања пријема Украјине у ЕУ", рекао је он.


Осврћући се на фонд ЕУ за опоравак (РРФ) након епидемије корона вируса, Виктор Орбан је подсетио: "Мађарска до сада није добила ни један пени из тог извора, фонд ЕУ је постао оруђе уцене. Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије, јасно је рекла да Мађарска неће добити новац због своје миграционе политике", подсетио је Орбан и додао да су све велике иницијативе садашњег руководства ЕУ пропале.


"Садашње руководство ЕУ мора да оде, потребни су нам нови људи. План је да дођемо и заузмемо Брисел", закључио је он.


Бивши пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је после састанка да је десет милиона људи у Пољској гласало против миграционог пакта. "Пољаци су непоколебљиви у ставу да се илегална миграција мора зауставити. Нажалост, премијер Доналд Туск одлучио је да игнорише њихове гласове и референдум. Позивам на вето на миграциони пакт, јер вето има правни основ за то у Европском савету. То данас захтевају сви који су за безбедност Пољске и целе Европе", рекао је бивши пољски премијер.


bottom of page