top of page

Орбан тражи да мигранти сачекају у Србији до одлуке о азилу

У објави на друштвеним мрежама, мађарска владајућа странка Фидес изнела је примедбе премијера Виктора Орбана на миграциону политику ЕУ, уз његову констатацију да „само мађарски модел заштите граница функционише“.



Орбан се позвао на актуелне мађарске прописе и подсетио да мигранти који траже улазак у Мађарску морају да предају своја документа надлежним државним органима и сачекају коначну одлуку ван земље, „на пример, у Србији“. Он наводи да ће им улазак у Мађарску бити дозвољен уколико добију позитиван одговор од владине канцеларије задужене за питања азила.


„Никоме не би требало дозволити да уђе на територију ЕУ док не добије потребну дозволу. Мигранти морају да чекају напољу, иначе нећемо успети. То је моје лично искуство, није теорија. Више од осам година се борим против миграција и знам да је то једино решење“, рекао је Орбан.


Он подсећа да, уколико мигранти једном буду примљени, депортација постаје скоро немогућа. „Замишљени систем депортације нема никаквог значаја, јер су то 'живи људи' и њихово враћање ће бити неизводљиво. Са друге стране, они ће овде живети у складу са својим културама, својим погледима на свет и сопственим вредностима и неће се понашати на начин на који би Европљани желели“, наводи се у објави.

bottom of page