top of page

Орбан: "У Европи влада лудило"

"Мађарска ће искористити референдум о својим изменама Закона о заштити деце ради јачања своје позиције против Брисела", изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, коментаришући одлуку парламента да се грађани изјасне о правима ЛГБТ популације.


Он је у изјави за државни радио рекао да је "ова стратегија показала резултате у односима са Бриселом, јер захваљујући референдуму о питањима миграција из 2016. године, нису уведене обавезне квоте о прихвату избеглица, и ниједан мигрант од тада није настањен у Мађарској". Упркос томе, опозициони кандидат за премијера Петер Марки-Зај тврди да је Орбан у последње две године у земљу уселио око 100.000 имућних миграната из арапског света, који су за своје боравишне дозволе платили по више десетина хиљада евра у мађарским конзулатима у својим земљама, јер је то било званично могуће према владиној уредби.

“Није ме брига шта Брисел каже о нашем закону о заштити деце, и не желим да се Венецијанска комисија меша у то како да Мађари одгајају своју децу“, рекао је Орбан у интервјуу Радио Кошуту.

Орбан наводи да је Мађарска “морала да користи сопствени здрав разум“ јер у Европи, како тврди, “влада лудило, талас непоштовања према правима родитеља да васпитавају своју децу", укључујући и питање њиховог сексуалног образовања.

“Влада може заштитити интересе земље само ако Мађари подржавају њене напоре”, закључио је Орбан.

bottom of page