top of page

Орбан упозорава на нови талас епидемије

Премијер Виктор Орбан позива Мађаре да се вакцинишу против корона вируса, упозоравајући их да је земља на прагу трећег таласа епицемије. "Када се одбранимо од трећег таласа, моћи ћемо поново да отворимо земљу", рекао је у интервуу државном радију.


Пред трећим таласом пандемије који погађа земљу, људи би требало да донесу рационалну, а не емотивну одлуку о вакцинацији, јер би их то могло коштати и живота, рекао је Орбан у разговору за Радио Кошут: „Молим све да се региструју, оду да се вакцинишу и, ако је могуће, прихвате коју год вакцину да им понуде“, рекао је премијер.


Према његовим речима, око 120.000 људи попунило је владине анкетне листове у оквиру истраживања названог "националне консултације" о поновном отварању земље. Не изјашњавајући се о томе да ли тај број сматра успехом или неуспехом, он је рекао да "одговорност за отварање земље очигледно лежи на влади, а најбоља одлука ће бити донета ако се чује мишљење већег гроја грађана".


„Када се одбранимо од трећег таласа, моћи ћемо поново да отворимо земљу. Мађарска сада има највећу залиху ефикасних вакцина против ковида, од свих држава чланица Европске уније. До краја маја можемо да имамо 3,5 милиона вакцинисаних више од земље ЕУ сличне величине, јер се не ослањамо само на спору дистрибуцију вакцина у ЕУ, већ користимо и сопствене ресурсе да набавимо више цепива. Министар Петер Сијарто је још у новембру предвидео трку за вакцинама и препоручио да Мађарска поведе разговоре о куповини из целог света. Због тога смо започели преговоре са Русијом и Кином и не занима ме шта други имају да кажу о томе, јер Мађарска увек мора да буде корак испред њих“, рекао је Орбан.


Истакао је да "Немци и сви остали" сада раде на набавци доза руске вакцине и да очекује да ће и друге земље почети да одобравају кинеско цепиво. Премијер је, међутим, упозорио да се Мађарска суочава са опасношћу, јер се показује нагли пораст броја људи заражених корона вирусом, па је присутно свеукупно погоршање епидемиолошких показатеља.


"Наша судбина зависиће од тога да ли ће број вакцинисаних и заражених расти брже или спорије. Ако вакцинације могу да надмаше раст броја заражених, онда ћемо успети да спасемо животе, али ако се то не деси, губићемо животе“, рекао је Орбан и похвалио напоре које је „изузетно јак мађарски здравствени систем" уложио током протекле године на спасавању живота људи.

bottom of page