top of page

Орбанова влада прекршила ауторска права групе "Dead Kennedys"?

У марту ове године Мађарска је била сведок нове врсте кампање, у виду плаката на белој позадини, на којима су приказана четири опозициона лидера: Андраш Фекете Ђер, Ференц Ђурчањ, Гергељ Карачоњ и Петер Марки Зај. Верује се да ови постери, које је креирала цивилна организација Форум грађанске алијансе, потичу из истог извора, повезаног са владом, наводи портал 444.



Нови постери приказују опозиционе лидере у јединственим униформама, са словом С на белим кошуљама, што подсећа на симбол америчког долара када се комбинује са њиховим црним краватама. Порука имплицира да су ови лидери „купљени” или под утицајем западних држава.


Графички дизајн је инспирисан панк бендом Dead Kennedys из Сан Франциска, који је настао 1978. и распао се после осам година. Познати су по својим сатиричним и хумористичким нападима на политичку левицу и десницу, спојивши енглески панк стил са америчком панк енергијом. Године 1980. привукли су пажњу јединственим униформама на додели музичких награда, где су позвани као бенд новог таласа, упркос њиховом неконвенционалном приступу који није био у складу са очекивањима.


Предвођена Јелом Биафром, истакнутом фигуром у буржоаској поп-уметности тога времена, група је снимила спорт у којем се руга америчким властима, што је видљиво и у називима њихових песама. Носили су мајице са знаком долара и компоновали песму која посебно критикује оно што су сматрали "лажном праксом међу бендовима новог таласа са издавачким кућама".


Према писању портала 24, новинар Ласло Шереш је контактирао је фронтмена бенда Јелоа Биафру и питао га да ли је мађарска влада добила дозволу да користи оригиналну фотографију и да ли су изменом фотографије повређена права бенда.


"Не, нисмо дали дозволу овом сабласном диктатору Орбану или његовој партији да га користе. Зашто би ико од нас на било који начин подржавао његов фотељашки фашистички режим? Да, сигурно су прекршили ауторска права и наше групе и реномираног новог таласа", рекао је он.


То значи да ће влада вероватно морати ускоро да тражи нови дизајн постера, пошто певач не одобрава ову поруку и осуђује "случај кршења ауторских права".



bottom of page