top of page

Отворен пут за градњу Мини-Дубаија

Мађарски парламент усвојио је закон о урбаном развоју дела Будимпеште Ракошрендезо, који ће поједноставити услове за изградњу комплекса незванично названог Мини-Дубаи. Реч је о луксузном насељу са највишим небодером у Европи, које ће инвеститор из Уједињених Арапских Емирата изградити по моделу Београда на води.



Основа за нови закон је недавно потписани Споразум о економској сарадњи између влада Мађарске и УАЕ. Влада ће, према том документу, имовину потребну за рализацију пројекта продати субјектима задуженим за обављање тог посла. Дневник „Непсава“, који је критички настројен према влади, пише да је то учињено без конкурса о јавним набавкама и надметања која закон предвиђа када су овакве трансакције у питању. Влада ће, како је предвиђено, обезбедити неопходну инфраструктуру вредну најмање 800 милиона евра за посао који је прогласила пројектом од посебног значаја за националну привреду.


На простору градског кварта Ракошрендезо, иза парка Варош лигет и Трга хероја, влада ће обезбедити изградњу пешачког и друмског надвожњака, као и регулисање тока железничке пруге. Планирано је, такође, продужење линије метроа до будућег елитног комплекса и његово повезивање брзом железницом до аеродрома.


Према споразуму, Уједињени Арапски Емирати се обавезују да ће будући инвеститор уложити пет милијарди евра у пројекат, а то, између осталог, укључује и изградњу железничке станице у Карошрендезу. Две земље ће, како је саопштено, формирати посебан комитет у циљу лакше имплементације споразума.


Мађарски шеф дипломатије и трговине Петер Сијарто је у међувремену потписао споразум о градњи Мини-Дубаија са министром спољне трговине УЕА Танијем бин Ахмедом ал-Зејудијем, а на конференцији за штампу уприличеној том приликом, било је више речи о будућем пројекту.


„Ово је инвестиција од пет милијарди евра, чији ће резултат бити нова градска четврт у близини железничке станице Ракошрендезо и у напуштеним, оронулим индустријским зонама око ње“, рекао је Сијарто.


Према његовим речима, „овај огроман пројекат урбаног развоја даје нови подстицај не само сарадњи двеју земаља, већ и развоју Будимпеште, будући да се не гради само нова, модерна градска четврт, већ је у питању и велики урбани развој“. Реч је о инвестицији са сложеним туристичким, привредним, пословним и спортским функцијама, истакао је он.


Сијарто каже да је уверен да ова инвестиција може отворити пут компанијама из других емирата да виде Мађарску као атрактивну инвестициону дестинацију.


Према писању „Непсаве“, железничка компанија МАВ је, по налогу ресорног министарства, још прошле јесени започела преговоре са станарима и корисницима објеката у тој зони. Они су обавештени да ће уговори о закупу бити раскинути и имали су рок да се иселе до краја марта, односно најкасније до почетком августа. Истовремено је почело рушење објеката за које се тврди да су подигнути без грађевинске дозволе. Међутим, према извештају РТЛ-а, неколико породица је добило рок за исељење од 30 дана, од дана када је МАВ раскинуо уговоре о закупу објеката.


Чињеница да је влада пројекат Мини-Дубаи прогласила приоритетном државном инвестицијом, у великој мери слаби моћ локалних самоуправа да остваре своје интересе. Министар грађевинарства Јанош Лазар је раније обећао да ће се о свему консултовати са градском управом Будимпеште, у којој је на власти опозиција, као и руководствима околних општина, али до таквих договора још није дошло.


У свом писму влади, градоначелник Гергељ Карачоњ је, између осталог, тражио уређење шеталишта од железничке станице Њугати, расписивање тендера за продају локације за градњу комплекса Мини-Дубаи и чланство у телу које надгледа тај посао, али како истиче, одговора на његове захтеве нема. Опозиција се, иначе, противи изградњи луксузне четврти, јер је градска управа раније предвидела да се на подручју Ракошрендезо нађу класично стамбено насеље и један од градских паркова. Они трвде да влада уступа арапском инвеститору 130 хектара градског земљишта, “не тражећи заузврат ништа“.


Власник овог пројекта је фирма Eagle Hills Properties бизнисмена Мохамеда Алабара из УАЕ, која је градитељ и највише и најпознатије грађевине на свету, Бурџ Калифе у Дубаију, високе 828 метара. Он каже да са узбуђењем ишчекује могућности које нуди Мађарска, „јер је то земља позната по свом значајном потенцијалу и богатом културном наслеђу“.


Према Алабаровим речима, пројекат превазилази пуко улагање у некретнине, „јер показује наше дубоко поштовање и дивљење историјском значају Мађарске, културном животу и будућим амбицијама“.


 

bottom of page