top of page

Отворен Центар за управљање кризама

Нови Центар за управљање кризама, у оквиру Информационе канцеларије (ИХ) Мађарске цивилне обавештајне агенције, доказ је технолошког и организационог развоја који је у току у том сектору, каже министар спољних послова Петер Сијарто поводом почетка рада те установе.



Према речима Сијарта, "настаје нови светски поредак, који ће поставити нове задатке обавештајним службама": "Након финансијске кризе, природних катастрофа, миграционих таласа и невиђених терористичких претњи које је Европа доживела у последњих 12 година, пандемија корона вируса 2020. године представља највећи изазов са којим се суочавамо“, рекао је он.


Системи здравствене заштите чак и највећих, најбогатијих земаља пуцају по шавовима, а светска економија се суочава са озбиљним застојима, тврди Сијарто. Тероризам је, по њему, недавно добио замах. "Дигитална решења у јавном образовању, предузета због пандемије, нуде терористима прилику за покретање сајбер напада и ефикасније ширење екстремистичких ставова", рекао је мађарски министар.


Број сајбер напада је, како је рекао, порастао за трећину у првој половини 2020. године, а неки од тих напада циљају кључну инфраструктуру. Нови, најсавременији центар за управљање кризама, који ради даноноћно, даје Мађарској прилику да пружи одговор у реалном времену, рекао је Сзијјарто.


Центар, у који је уложено 1,5 милијарди форинти (4,1 милион евра) је, по њему, добра инвестиција, јер су, како каже, савремене обавештајне службе незамисливе без такве институције. У говору који је одржао приликом отварања ове установе, Сијарто је подсетио да је ИХ-ов центар за образовање и обуку отворен у мају и оценио да су два центра, покренута у року од шест месеци, добар показатељ развоја овог сектора.


bottom of page