top of page

Отворена нова деоница мађарског аутопута према Хрватској

Најновија мађарска деоница аутопута на М6 између Боља и Липоа, на југу земље, према Хрватској, пуштена је у саобраћај. Пројекат од националног значаја коштао је скоро око 227 милиона евра у нето износу, пише Вилаггаздашаг.



Заменик државног секретара за путеве Јожеф Пантија рекао је да је деоница од скоро 20 километара до Ивандарде (јужна Мађарска) завршена до предвиђеног рока, уз мађарска средства, а извођачи радова су били Страбаг грађевинарство и Дуна асфалт. Пројекат је вредан 88,6 милијарди форинти (227 милиона евра) у нето износу.


Камен темељац за деоницу од 20 километара између Боља и Ивандарде постављен је у јулу 2021. Саобраћај се, како је саопштено, од јуче одвија између Боља и раскрснице Вилањи (јужна Мађарска), док би остатак деонице могао да буде пуштем у саобраћај након завршетка наставка аутопута у Хрватској. Аутопут М6 биће у потпуности завршен до прве половине 2025. године.


Страбаг је још 2010. године био задужен и за изградњу аутопута М6 Сексард-Бољ и деонице М60 Бољ-Печуј. Пошто је деоница која је недостајала сада завршена, мрежа мађарских аутопутева проширена је новим граничним прелазом са Хрватском. У оквиру пројекта изграђена су три саобраћајна чворишта, 16 мостова и одмориште.

Изграђен је и депо по систему "кључ у руке", са пословном зградом и бензинском пумпом.


Основна намена нове деонице је изградња мађарске деонице Тен-Т мреже (Трансевропска транспортна мрежа) између Јадрана и Балтичког мора. Влада је обећала да ће деоницу завршити до 2024. године, што је и испуњено.


Политика трансевропске транспортне мреже ЕУ, ТЕН-Т политика, је кључни инструмент за развој кохерентне, ефикасне, мултимодалне и висококвалитетне транспортне инфраструктуре широм ЕУ. Састоји се од железнице, унутрашњих пловних путева, кратких поморских путева и путева који повезују градске чворове, поморске и унутрашње луке, аеродроме и терминале. Она јача економску, социјалну и територијалну кохезију ЕУ и ствара беспрекорне транспортне системе преко граница, без физичких празнина, уских грла или карика које недостају. Такође има за циљ смањење утицаја транспорта на животну средину и повећање безбедности и отпорности мреже.

bottom of page