top of page

Откривена биста Станислава Биничког

Биста прослављеног српског композитора Станислава Биничког откривена је у дворишту истоимене школе у његовој родној Јасици, недалеко од Крушевца. На годишњицу његовог рођења, 150 година, традиционално се одржава музичка манифестација.



Бисту је открила чукунунука Биничког, Стевана Јосифовић, након чега је положено цвеће. Заменик градоначелнице Александар Јовановић је овом приликом истакао да споменици чувају историјско наслеђе, преносећи сећање на нове генерације и дајући смисао историјском континуитету.


– Последњих година, град Крушевац одаје дужну пошту својим великанима, а ове године, на Видовдан, на платоу у центру града, као доминантна фигура, постављен је споменик Станиславу Биничком. Његова биста је сада и у дворишту школе, где ће служити као вечна инспирација и подсећање – рекао је Јовановић.


Биста је дело академског вајара Томе Коматине који је урадио и недавно подигнути споменик Станислава Биничког на Тргу косовских јунака.


Иначе, иницијативу за подизање споменика Станиславу Биничком покренуо је дечји песник из Крушевца Момир Драгићевић, а његову идеју су подржали представници градске власти, истакнути крушевачки уметници, професори, књижевници, глумци, новинари, грађани..


Станислав Бинички је познати српски композитор, диригент и педагог, рођен је у Јасици код Крушевца.

bottom of page