top of page

Откривена спомен-плоча Мини Караџић у Бечу

У Бечу је свечано, уз присуство представника градских власти, Србије и дијаспоре, откривена спомен-плоча Вилхелмини Мини Караџић, ћерки реформатора српског језика Вука Караџића.



Пројекат постављања и откривања спомен-плоче, реализовало је Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић”. Обележје су, на Видовдан, открили амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић и епископ аустријско-швајцарски Андреј.


Проф. Светлана Матић, председница друштва „Вилхелмина Мина Караџић”, истакла је да је спомен-плоча 50. српски траг у Бечу, чиме смо као народ, показали нашим домаћинима Аустријанцима да имамо богату историју и културну баштину.


Владика Андреј се захвалио бечком Друштву „Вилхелмина Мина Караџић” и председници лично, на овом великом подухвату и нагласио да је Беч, постављањем спомен-плоче, постао још атрактивнији град.


Амбасадор Родић подсетио је на заслуге Мине Караџић на пољу превођења српских народних песама и у области сликарства и нагласио да ће тренутак откривања спомен-плоче постати историја.


Након завршетка званичног дела програма, учесници скупа положили су цвеће на споменик Вуку Стефановићу Караџићу.

bottom of page