top of page

Отпуштени због процурелог снимка

Updated: Apr 8

Два радника мађарске амбасаде у Бразилији су отпуштена под оптужбом да су медијима доставили видео-снимак боравка бившег бразилског председника Болсонара у амбасади и његов сусрет са мађарским амбасадором Миклошем Халмаијем. Болсонар је у амбасади потражио уточиште због могућег хапшења.



Наставља се дипломатски скандал у вези са бившим бразилским председником Жаиром Болсонаром. Он је провео две ноћи у амбасади Мађарске у Бразилији, главном граду Бразила, усред забринутости због потенцијалних хапшења, с обзиром на текуће кривичне истраге у које су умешани његови блиски сарадници и он сам.


Како јавља портал 444, двојицу мађарска амбасада је одмах отпустила двојицу својих сужбеника "без утврђивања идентитета починиоца". Чудно је да су мађарски медији остали без извештаја о овим дешавањима, а целу причу је објавио CNN Бразил. Према њиховом извештају, мађарска амбасада у Бразилији отпустила је два члана свог особља, због "сумње на цурење података о Болсонару".


CNN Бразил примећује да амбасада није пружила објашњење или спровела детаљну истрагу о овом случају. Отпуштени су, како се наводи, имали приступ мониторима и могли су да остваре увид у инкриминишуће видео-снимке.


Након избијања скандала, амбасада је покренула интерну истрагу како би открила на који начин је снимак са сигурносних камера доспео у медије. Истрага је, како се наводи, указала на запослене Бразилце, који су били ангажовани у амбасади.


Упркос вишеструким захтевима за интервјуе, CNN Бразил није добио одговор од мађарске амбасаде или амбасадора Миклоша Халмаија. Болсонаро је у изјави бразилским медијима након приказивања снимака који су процурили, признао: „Нећу порећи да сам био у амбасади... Нећу вам рећи где сам још био. Пријатељ сам са неким шефовима држава који су забринути за мене. Разговарам са њима о стварима од интереса за нашу земљу. Остало су спекулације."


Болсонаро је боравио у амбасади Мађарске у Бразилији након што су му бразилске власти одузеле пасош и притвориле двојицу бивших помоћника због оптужби за планирање државног удара након Болсонаровог изборног пораза. Снимци надзора са камера открили су његов боравак.


Занимљиво је да је премијер Виктор Орбан изразио солидарност са њим, тако што је поделио твит подршке, на којем се он и Болсонаро поздрављају у Бразилу.


Ова епизода није први случај покушаја Болсонаровог бекства из Бразила. Након пораза на изборима, побегао је на Флориду на три месеца.


Жаир Болсонаро се суочава са низом оптужби, укључујући и оне за покушаје подривања владавине права, умешаност у политичко насиље и завере против владе. Поред тога, он је, како се сумња, умешан у трговину националним споменицима у иностранству и фалсификовање података о вакцинама.

bottom of page