top of page

Очекивања Мађарске од Украјине

Мађарска је била изузетно великодушна у подршци Украјини последњих година, али и даље чврсто очекује од свог североисточног суседа да поштује права етничке мађарске заједнице која тамо живи, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто у Риги.


Упркос тензијама са Украјином, Мађарска није обуставила подршку тој земљи последњих година, каже Сијарто, уочи разговора са својим украјинским и грузијским колегама Дмитром Кулебом и Давидом Залкалианијем.


Обраћајући се новинарима, Сијарто је напоменуо да је западни природни гас који је Украјина увезла прошле године, испоручен преко Мађарске, и да је мађарска влада организовала летње кампове за хиљаде украјинске деце из породица погођених сукобом на истоку те земље. Даље, мађарске болнице су лечиле многе украјинске војнике, а Мађарска је донирала више од 100 респиратора тој земљи. Мађарска такође даје значајну финансијску помоћ украјинским болницама, културним институцијама, школама и црквама, додао је министар и поручио: „Изузетно смо великодушни и бићемо и даље“.


Он је истовремено додао да се нада да ће украјинске власти у будућности поштовати права мађарске заједнице у тој земљи и упозорио Украјина „стално крши њихова права“. Сијарто је позвао Кијев да врати права својих мањинских заједница, која су им одузета.


На тему потенцијалних испорука оружја Украјини од стране земаља НАТО-а, Сијарто је рекао да ће се о томе разговарати на састанку министара спољних послова западне војне алијансе: „Заинтересовани смо за мир у региону с обзиром на наша веома лоша сећања из времена Хладног рата“, рекао је Сијарто, додајући да је централна Европа увек губила у сукобима између Истока и Запада.


Упитан о потенцијалном придруживању Грузије НАТО-у, Сијарто је рекао да алијанса треба да схвати „далеко озбиљније“ тежње Тбилисија за учлањење у НАТО и да помогне његовом процесу интеграције. Подсетио је да је Грузија давала највећи допринос мисији алијансе у Авганистану, иако није чланица НАТО-а, и да је редовно учествовала у операцијама те организације.


„Не знам шта више можемо очекивати“, додао је Сијарто.

bottom of page