top of page

Очекује се скок цена станова у Сегедину

Кинеска компанија БИД објавила је планове за изградњу своје најновије фабрике у Сегедину. Иако изградња још није почела, очекује се да ће цене некретнина и закупа скочити драстично скочити у овом граду на југоистоку Мађарске.



Ако размишљате о улагању у Мађарску, Сегедин би тренутно могао бити најбољи избор за такву акцију. Економски лист "Вилагаздасаг" пише о драстичном порасту потражње станова од читавих 66% у јануару, у поређењу са истим периодом 2023. године. Овај пораст уследио је након најаве БИД-а, великог кинеског произвођача електричних аутомобила и глобалног ривала Тесле да ће градити своју европску фабрику у Сегедину.


Стручњаци предвиђају да ће цене некретнина и закупа у Сегедину далеко надмашити државни просек. Пројекције указују на потенцијално повећање цена некретнина од 30%, као и цена закупа у наредних годину дана, чиме ће Сегедин бити у рангу са Дебрецином, где немачки гигант БМВ планира да изгради сличну фабрику.


Цена квадратног метра некретнина (не у новоградњи) у Сегедину, тренутно износи око 670.000 форинти (1.734 евра), што је заостатак за Будимпештом за 30%. Тренутно се просечна цена закупа у Сегедину креће око 140.000 форинти (362 евра) месечно. Међутим, стручњаци предвиђају значајан пораст у наредним месецима, повлачећи паралеле са градовима попут Дебрецина и Ђера, који су искусили сличне трендове након значајног развоја у индустрији производње аутомобила.


Очекује се да ће менаџмент будуће фабрике тражити опције за становање у предграђу или центру града, што би потенцијално могло дати подстицај сектору изградње породичних кућа. Штавише, с обзиром да су камате на државне обвезнице у паду, инвеститори активно траже нове перспективе, а тржиште некретнина у Сегедину постаје привлачна дестинација за њих.

bottom of page