top of page

Оштра реакција Будимпеште на критике из Вашингтона

У реаговању на најновије критике из Вашингтона упућене званичној Будимпешти, директор за комуникације владајуће коалиције Фидеса и Демохришћанске странке Тамаш Менцер рекао је да је "проратна демократска влада америчког председника Џоа Бајдена поново напала Мађарску у свом извештају о демократији, због залагања Будимпеште за мир".



Он је на свом Фејсбук профилу написао да је „очигледан узрок напада то што смо на страни мира и не дозвољавамо да нас гурну у рат у Украјини“. Менцер, који је бивши државни секретар за спољне послове и економију, рекао је да извештај који је припремило мађарско Министарство спољних послова у вези са стањем демократије у САД-у показује да четири милиона илегалних миграната годишње стиже у ту земљу преко јужне границе и да „скоро сви нестају на радару власти”.


Цитирао је сенатора Флориде Марка Рубија, који је рекао да се први пут у модерној историји САД-а дешава да јужну границу контролишу мексички нарко картели, уместо америчке владе. Истраживања показују да 75 одсто Американаца сматра имигрантску кризу озбиљним проблемом. Упркос томе, Бајден „поништава мере заштите граница", рекао је Менцер.


Он каже да су САД оптужиле Мађарску за антисемитизам, али да су "у стварности припадници јеврејске заједнице најбезбеднији у Мађарској од свих европских земаља.


„С обзиром на све ове чињенице, наши амерички пријатељи би заправо требало да гледају своја посла. Колико год покушавали да нас гурну у рат, ма какав притисак на нас вршили, ми смо на страни мира“, додао је он.

bottom of page