top of page

Пакш: Преговори о француској технологији

Мађарска преговара о повећању улоге француског Фраматома у проширењу нуклеарне електране Пакш, како би се спречило да немачка влада блокира испоруку контролне технологије потребне за тај пројекат, рекао је министар спољних послова и трговине рекао је у понедељак у Фламанвилу.



Проширење нуклеарке у Пакшу не може да успе без сарадње са Француском, с обзиром да систем контроле за нове реакторске блокове испоручује француско-немачки конзорцијум, рекао је Петер Сијарто након посете Фраматомовој нуклеарној електрани која се гради у Фламанвилу, саопштило је министарство.


Сијарто је рекао да је неправедно што је немачка влада наставила да блокира испоруку система Мађарској, констатујући да одлуке које се тичу енергетског комплекса потпадају под националне надлежности и да је енергетска безбедност питање суверенитета. Влада је стога у преговорима о даљем повећању улоге француског Фраматома у пројекту, како Берлин не би могао да настави да блокира испоруку контролне технологије, рекао је Сијарто. Мађарска, како је истакао, проширује нуклеарну сарадњу са Француском како би осигурала да нуклеарка у Пакшу користи западноевропску технологију контроле.


Министар је рекао да су рат у Украјини и санкције уведене као одговор на сукоб довели до глобалне кризе снабдевања енергијом, док је свет под све већим притиском да реагује на климатске промене. Свету ће бити потребно безбедно, јефтино и дугорочно снабдевање енергијом, при чему ће се имати у виду и аспекти заштите животне средине, рекао је он, додајући да се ти циљеви могу испунити само нуклеарном енергијом.


Мађарска је европски лидер у области нуклеарне енергије и чланица нуклеарне коалиције коју „јасно предводи Француска, која води рационалну енергетску политику“, рекао је Сијарто. Он је поздравио сарадњу Француске и Мађарске, за коју је рекао да ће имати „практичне резултате“.

bottom of page