top of page

Папа и Адер о судбини Амазоније и изворишта воде

Председник Мађарске Јанош Адер позвао је папу Франциска у Мађарску, на Међународни еухаристијски конгрес који ће бити одржан најесен у Будимпешти. "Ангажовање папе у вези са Амазонијом и наша заједничка одговорност за судбину света, биле су најважније теме разговора", рекао је гост из Будимпеште.

У обраћању медијима након аудијенције код папе Франциска, Адер је рекао да је посетио Ватикан са намером да позове папу на Међународни еухаристијски конгрес заказан за 13. и 20. септембар. Адер је напоменуо да се ове године обележава 100 година од успостављања дипломатских односа Мађарске и Свете Столице, као и 30. годишњица њиховог поновног успостављања. Напоменуо је да Мађарска није имала прилике да гости челника Римокатоличке цркве откако је папа Јован Павле Други посетио земљу 1996. године.


Мађарски председник је рекао да је посета папе Франциска Румунији прошле године била "огроман успех" међу католицима, додајући да ће папа "сигурно уживати сличну топлу добродошлицу и код мађарских верника". Адер је рекао да је папа показао велико интересовање за програм конгреса.


Папа Франциско је истакао да би му било драго да посети Мађарску. "Његова реакција се не може сматрати потпуним прихватањем, али дао више него љубазан коментар на наш позив", рекао је Адер.


Председник је потврдио позив Мађарске и током састанка са државним секретаром Ватикана, кардиналом Пиетром Паролином. Кардинал је након састанка рекао да ће му бити част да прати папу током његове евентуалне посете Будимпешти.


"Ангажовање папе у вези са Амазонијом и наша заједничка одговорност за судбину света, биле су најважније теме разговора", рекао је гост из Будимпеште. Адер и папа су се сложили да је прошли век био у знаку сирове нафте, а да је садашњи век воде. Упозорили су да се човечанство суочава са хитном потребом очувања својих водних ресурса и природних вода".


Обезбеђивање одговарајуће количине квалитетне воде становништву је изазов за сваку земљу, рекао је председник. Адер је изнео напоре Мађарске да промовише напредак у овој области, укључујући три светска самита о водама, чији је домаћин Будимпешта. Председник је папу информисао и о програму "Hungary Helps", који има за циљ да помогне прогоњеним хришћанима широм света.



bottom of page