top of page

Парламент изгласао Закон о суверенитету

Мађарски парламент усвојио је данас неколико закона за које је потребна двотрећинска већина. Између осталог, донета је одлука о промени Устава, амандманом који допушта низ мера ради "заштити националног суверенитета".



Мађарски парламент усвојио је Закон о заштити националног суверенитета са 141 гласом за и 50 против. Новим законом је, поред осталог, предвиђено и оснивање Канцеларије за заштиту суверенитета. Овај орган државне управе имаће задатак да "анализира, оцењује, предлаже и истражује мешање страних лица у процесе државног, друштвеног и политичког одлучивања". Поред тога, он ће се бавити и санкционисањем "покушаја утицаја странаца на изборне процесе".


Закон овлашћује владу да регулише основна права и обавезе активних припадника мађарских одбрамбених снага путем владине уредбе, а не закона. Организације и појединци који се кандидују на изборима за локалне самоуправе не могу да користе средства пристигла из иностранства. Поред тога, посланици у парламенту, градоначелници и особе које се кандидују за чланове Европског парламента, „не смеју да предузимају активности које имају за циљ утицај на вољу бирачког тела уз инострану подршку“. Ако нека НВО прекрши ова правила, порески орган ће морати да је избрише из регистра.


У уводу закона констатује се да су мађарски прописи и до сада забрањивали партијама да примају страну финансијску помоћ, али да је "у пролеће 2022. удружена опозиција изиграла ово правило, користећи средства која су долазила из иностранства преко њене невладине организације и пословних удружења која се баве политичким активностима“.


Према новој дефиницији, забрањена страна подршка је "финансијски допринос друге државе, страног физичког или правног лица, или пак организације без статуса правног лица". Уколико странке или кандидати за посланике и одборнике локалних скупштина прихвате коришћење страних средстава у циљу кампање, дужни су да на име казне плате дупло већи износ од оног који су добили као страну донацију. Приликом кандидовања, биће регистровани само они кандидати који се изјасне да неће користити страну помоћ током кампање, а поступање по новом закону провераваће Државна ревизорска служба.


У образложењу стоји и да је пооштравање правила у овој области неопходно "јер је суверенитет Мађарске све више на удару незаконитих радњи". Како се наводи, „годинама су видљиви покушаји остваривања утицаја, током којих стране организације и појединци покушавају да афирмишу своје интересе у Мађарској, насупрот њеним националним интересима и правилима".



bottom of page