top of page

Парламентарци потписали споразум о сарадњи

Председници парламената Србије и Мађарске Ивица Дачић и Ласло Кевер потписали су у Београду Оквирни споразум о сарадњи законодавних тела на чијем су челу и најавили да ће у септембру две владе потписати Оквирни споразум о стратешкој сарадњи Србије и Мађарске.



„Оквирни споразум покушава да држи корак са сарадњом коју остварују наше две владе. По мојим сазнањима у септембру ће бити одржан шести састанак на врху, састанак наших влада када ће бити потписан и Оквирни споразум о стратешкој сарадњи међу нашим државама”, изјавио је Кевер.


Он је поновио да је стратешки интерес не само Мађарске, већ и Европске уније да Србија што пре постане пуноправна чланица ЕУ: „Једна од главних препрека томе је што многи у Бриселу то још увек не посматрају на овај начин, али уверавам вас да та доследност са којом Мађарска заступа прикључење Србије и других земаља Западног Балкана ЕУ служи и интересима свих нас у Европи”, навео је Кевер.


Истичући да пријатељство Србије и Мађарске није засновано само на емоцијама већ и на економским интересима, Кевер је навео да су да су две земље упркос пандемији успеле да неометано развијају и економске односе достигавши трговинску размену од 2,7 милијарди евра. Он је истакао напредак који су Србија и Мађарска постигле последњих десет година на историјском помирењу два народа.


Ивица Дачић је рекао да су односи две земље у овом тренутку најбољи у новијој политичкој историји и да су у узлазном тренду што се манифестује и припремама за склапање уговора о стратешком партнерству који ће бити потписан на некој од наредних заједничких седница две владе. Он је нагласио да Србија и Мађарска нису само партнери у региону већ је реч о високом степену међусобног поверења, заједничким интересима и подршци на међународном плану.


„Са великим задовољством сам слушао, док сам био министар спољних послова, изјаве Петера Сијарта на међународним форумима када је говорио о Србији као примеру за добар положај мађарске националне мањине и да би волео да се и друге земље у региону угледају на Србију”, рекао је Дачић.


Истакао је и залагање мађарског премијера Виктора Орбана за убрзан пријем Србије у ЕУ. Уједно је захвалио на позиву да учествује на 10. заседању председника парламената земаља југоисточне Европе на коме ће се разговарати о проширењу ЕУ које ће се одржати 24. септембра ове године у Будимпешти.

bottom of page