top of page

Писмо мађарских посланика Сасолију

ЕУ посланици мађарске владајуће странке Фидес обратили су се Давиду Сасолију, председнику Европског парламента, у вези са „непрекидним застрашивањем" Мађара који живе у Украјини.


У писму које су потписали Кинга Гал и Тамаш Дајч, лидери коалиционе групе Фидеса и демохришћана у оквиру Европске народне партије, подсећа се на ранија писма упућена Сасолију. При том се указује на "неоправдано и насилно деловање украјинских служби безбедности против институција етничких Мађара, прошлог новембра".


У истом периоду, екстремистичка украјинска веб-страница ставила је мађарску (Фидесову) посланицу из Украјине Андреу Бочкор, на „листу смрти“, навели су посланици, уз подсећање да украјинске власти "нису разрешиле ниједан случај".


Подсећа се да су уочи посете министра спољних послова Петера Сијарта Украјини, упућене претње мађарској амбасади у Кијеву, мађарским конзулатима у Унгвару (Ужгород) и Берегсасу (Берехове) и још неким мађарским институцијама. Писма су потписале "украјинске патриоте", које су запретиле „великим крвопролићем“ међу Мађарима ако Сијарто уђе у земљу. Мађарска амбасада у Кијеву поднела је полицији извештај на ову тему, истичу мађарски ЕУ посланици.


Галова и Дајч позвали су Давида Сасолија да изда саопштење којим осуђује претњу смрћу Бочкоровој: "Такво застрашивање наше колегинице, које је без преседана, не би требало да остане без одговора председника ЕП-а“, наводи се у писму.

bottom of page