top of page

Плате просветара биће веће за трећину

Из Европске комисије је у Будимпешту стигла писмена гаранција у вези са ослобађањем око 10 милијарди евра, чиме су се стекли услови да се просветним радницима повећају плате од 1. јануара за 32,2 одсто, саопштено је из владе.



Шеф кабинета премијера Орбана, Гергељ Гуљаш, рекао је да ће и следеће године уследити значајно повећање плата. Он је подсетио да је Мађарска преузела обавезу да у две фазе подигне плате наставника на 80 одсто просечне плате дипломаца.


"Ове године ћемо достићи 71,8 одсто, а следеће ћемо повећати просечну плату наставника за још 21, до 80 одсто. Тај ниво ћемо задржати и касније“, рекао је он.


Министар је напоменуо да је на располагању износ који је уврштен у оперативни програм, односно 530 милиона евра од Европске комисије за ову годину. Допринос Брисела повећању плата износиће 12 одсто укупног повећања до 2030. године, додао je.


„Због тога ће овај износ бити из фондова ЕУ на које Мађарска има право, а преосталих 88 одсто из националног буџета“, објаснио је он и додао да ће „новац Европске комисије бити значајна помоћ ове и следеће године". Актуелно повећање плата обухватиће око 140.000 запослених у просвети.


У децембру прошле године премијер Виктор Орбан је објавио трогодишњи програм развоја плата за наставнике. Тада је рекао да „још недостаје правни основ“ за повећање плата, јер Мађарска треба да добије писмо из Брисела у којем уверава владу да ће платити одређени проценат повећања зарада. Сада, када је писмо стигло, отклоњене су све препреке за спровођење програма, истичу у влади.


Осим повећања плата у јануару ове године, од 1. јануара 2025. и 2026. године биће и даљих повећања. На крају програма, просечна плата наставника требало би да износи 800.000 форинти (око 2.000 евра).

bottom of page