top of page

Победа опозиције у Дунаујварошу

Заједнички кандидат опозиције Гергељ Кало (Јобик) победио је независног кандидата Молнара, подржаног од стране владајућег Фидеса, на привременим парламентарним изборима који су јуче одржани у округу Фејер 4, са центром у Дунаујварошу.

Гергељ Кало је у Дунаујваошу победио као заједнички кандидат опозиционих странака, укључујући Јоббик, Демократску коалицију, ЛМП, МСП, Моментум и Парбесед. Према информацијама Националне изборне канцеларије (НВИ), након пребројаних 98,77% гласова, Кало је победник избора, са 56,29%, а добио је укупно 10,897 гласова. На другом месту је независни, али практично и Фидесов кандидат Тибор Молнар, са 37,72% (7.302 гласова). Следи независни кандидат Рената Суру са 2,93% (568 гласова), а на последњем месту је представник крајње деснице "Ми хазанк", Јанош Аргиелан (431 глас или 2,23%).


Одзив бирача у граду био је 28,87%, односно 67,470 изашлих гласача, што је изузетно мало, тј. око половине излазности на општим изборима 2018. године. Ово је, како истичу медији у Мађарској, први пут да су све опозиционе парламентарне странке стале иза једног заједничког кандидата на изборима. Фидес је, након што је у овом округу изгубио и на општим изборима 2018. и на локалним 2019. (успео је да победи још 2014. године), одлучио да подржи независног кандидата, градоначелника оближњег града Иванче.


Гергељ Кало започео је своју каријеру 2006. године у крајње десној мађарској Странци правде и живота (МИЕП), а две године касније придружио се (тада такође крајње десној) партији Јобик. До недавно је био у позадинским редовима странке, као потпредседник омладинске организације, а у последње време је фигурирао на нешто вишим позицијама.


Кало се, осим што је гласачима захвалио на подршци, захвалио и својим противницима "зато што су настојали да воде здраву кампању". Додао је да се сарадња опозиције показала као одржива опција и изразио наду да ће из овога "сви да извуку одговарајуће закључке, тј, да ће на изборе 2022. године опозиција изаћи са заједничком стратегијом.

bottom of page