top of page

Повластице за Украјину угрозиле европску пољопривреду

Европски парламент је отежао положај пољопривредника у земљама ЕУ гласањем за продужење мера либерализације трговине за Украјину на још годину дана, каже мађарски министар пољопривреде Иштван Нађ.



Министар је подсетио да је ЕП изгласао продужење суспензије увозних дажбина и квота на украјинске пољопривредне производе до 5. јуна 2025. Одлуком законодавног тела максимизиран је бесцарински обим увоза живине, јаја и шећера на просеку обима увоза забележене у последње три године, рекао је Нађ и додао да ће ова квота „суштински одржати веома повећан обим увоза последњих година”.


Он каже да је још већи проблем што нема ограничења за жито и уљарице. Уколико се наставе трендови увоза у прва три месеца ове године, увоз украјинског кукуруза и житарица у ЕУ ће премашити рекордне количине забележене 2022. и 2023. године. Нађ је рекао да ће то имати непредвидиве последице за европске фармере, тврдећи да они не могу да се такмиче са „стотинама хиљада хектара украјинског пољопривредног земљишта у рукама међународног великог капитала који мора да се придржава много блажих правила“.


„На овај начин Брисел одржава пољопривредну кризу и финансира рат уместо да подржава европске фармере“, рекао је Нађ и додао да Мађарска задржава забрану увоза украјинских пољопривредних производа, али да и Брисел мора да делује.


bottom of page