top of page

Позив Мађарима да ратују за Русе

Мађарска организација са проруском оријентацијом регрутује плаћенике из Мађарске преко руских друштвених мре, уз обећање високих плата, држављанства и социјалне подршке, у замену за борбу против Украјине, пише Блик.



Такозвана Легија Светог Стефана (Иштвана) почела је да регрутује плаћенике за руску војску у септембру 2023. године, преноси Блик. Иако је њихов позив отворен за све националности, наводи се да Мађари имају предност при пријему. Група нуди високу плату, али не прецизирајући тачан износ, као и држављанство за Мађаре по ступању у руске војне редове.


У једном од својих постова ,обратили су се потенцијалним регрутима речима: „Драги пријатељи, поново почињемо са регрутацијом волонтера. Борбено искуство је добродошло, иако није обавезно; научићемо вас свему.”


Профил Легије на друштвеним мрежама већ годинама је активан, али су 2023. интензивирали напоре да регрутују појединце за ратне циљеве, пре свега преко руске платформе друштвених медија Вконтакте и разних Телеграм канала.


Вконтакте је привукао значајан број мађарских корисника који изражавају проруска осећања, пише Блик. Лакмузова истрага из 2023. открила је да се Легија може похвалити са око 7.000 пратилаца и скоро 30.000 постова на платформи. Поред активности регрутовања, Легија дели новости о украјинском сукобу (са изразито проруског становишта), а повремено објављује и садржаје о лепотама Будимпеште, називајући је „кутијом за драгуље Европе“ и наглашавајући значај краља Матије.


Треба, међутим, напоменути да служење у страним војскама представља кривично дело у Мађарској. Према грађанском законику, мађарски држављани који учествују у страним оружаним групама или регрутују друге за такве подухвате могу се суочити са казном затвора до пет година. Тако је бивши полицајац који се пријавио у руску војску 2014. добио две године условне казне по повратку у Мађарску.


Такође, Лакмузови налази откривају да су власти од 2018. године тражиле неколико особа повезаних са Легијом Светог Стефана због илегалног регрутовања у стране војне формације. Према Блику, полиција тражи двојицу Мађара повезаних са групом, који се могу идентификовати на фотографијама на друштвеним мрежама организације, због њихове наводне умешаности у сукоб у Доњецку 2018. Међутим, стручњак за безбедносну политику Иштван Ђармати истиче да вероватно постоји одређени број мађарских плаћеника који се већ боре на страни Руса у рату, али прецизни подаци о томе остају недоступни.

bottom of page