top of page

Познате главне теме кинеско-мађарских разговора

Даље јачање мађарско-кинеске економске сарадње биће једна од главних тема дневног реда приликом разговора кинеског председника Си Ђинпинга са његовим домаћинима у Мађарској, изјавила је портпаролка владе Естер Витаљиош, најављујући долазак високог госта који ће у Будидимпешти боравити у нардна три дана.



Она је посету госта из Кине назвала историјски значајном, рекавши да би Си требало да стигне у Будимпешту у среду, а да ће се са председником Суљоком састати у четвртак.


"Посета је од историјског значаја и због тога што ће бити део прве турнеје кинеског председника по Европи после пандемије корона вируса", рекла је Витаљош, напомињући да распоред кинеског председника Си Ђинпинга укључује посету само двема земљама чланицама Европске уније - Мађарској и Француској, као и трећој земљи, Србији.


Распоред боравка кинеског председника Будимпешти укључује ручак са премијером Виктором Орбаном коме ће присуствовати и супруге двојице лидера, рекла је портпаролка и додала да се очекује да ће се спорт појавити као заједничка тема разговора, пошто и Орбан и Ђипинг важе за велике љубитеље фудбала. Она је истакла да су министри двеју држава већ потписали 16 споразума, а да су у току консултације о још два.


Такође је истакла и планирани споразум о потенцијалној надоградњи инфраструктуре у вези са кинеском иницијативом "Појас и пут". Кина је била девети најважнији трговински партнер Мађарске у 2023. години и још увек је водећи партнер међу земљама ван Европе, рекла је она и додала да Мађарска наставља да поздравља инвестиције из Кине и нуди инвеститорима јединствено повољно окружење за улагања.


Финансијску сарадњу назвала је подручјем са великим потенцијалом у билатералним односима, додајући да је циљ Мађарске да постане финансијски центар у региону и да служи "као мостобран" за све већи број кинеских банака у Европи.


Естер Витаљош је рекла да ће друге теме на дневном реду разговора бити рат у Украјини и мировни план који је припремила Кина. Она је додала да је Мађарска поздравила тај план. „Кина је несумњиво једна од најјачих држава у табору за мир која стално наглашава важност мира“, рекла је она, наводећи да постоји потпуни консензус између Мађарске и Кине по том питању.


Истакла је да ће две земље у октобру прославити 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, уз бројне културне програме. Ткаође је нагласила значај билатералних односа у светлу директних авионских летова који ће се од лета обављати из седам кинеских градова до Будимпеште.


Мађарска високо цени кинески једнострани акт укидања виза, који је уведен 14. марта и омогућава мађарским држављанима да остану у Кини 15 дана без потребе за визом, рекла је Витаљош и додала да су Мађари све више заинтересовани за учење о Кини, њеној култури и језику.


"Тренутно 214 ученика учи кинески језик на будимпештанском ЕЛТЕ универзитету, као и 556 ученика у основним и 294 у средњим школама. Мађарско-кинеска двојезична основна и средња школа у Будимпешти јединствена је у региону", истакла је портпаролка владе.

bottom of page