top of page

Мађарска убрзано губи становништво

Мађарска неће видети демографски заокрет који влада често спомиње, док се младим људима који раде у иностранству не понуде атрактивне могућности код куће, сматра заменик председника опозиционе странке ЛМП.



На онлајн конференцији за медије, Мате Канас-Нађ назвао је породичну политику владе „неуспехом“ и истакао да је исељавање младих један од највећих изазова земље. У протеклој деценији, између два пописа, близу 400.000 људи, највише младих, напустило је Мађарску и преселило се у друге земље западне Европе, у нади да ће тамо имати бољи живот, рекао је он.


Уместо да гради друштво засновано на знању, влада је радила на стварању „целе привреде која ће служити мултинационалним компанијама, претварајући Мађарску у фабрику за склапање“. Послови који се нуде у том систему подразумевају рад са малом додатном вредношћу и оскудним платама, што није привлачно младима, рекао је Канас-Нађ.


Позивајући се на резултате истраживања, он је рекао да сваки други Мађар од 16 до 24 старости године види своју будућност у некој другој земљи.


Што се тиче нових владиних канцеларија које су успостављене ради пружања помоћи младим људима који се враћају из иностранства, функционер ЛМП-а каже да је у питању тзв. систем „ПР трик”. Он тврди да те канцеларије не могу пружити више помоћи од основних савета, и то у мађарским градовима, а не у другим земљама где се исељеници налазе.


Према подацима Централног завода за статистику (КШХ), у Мађарској је у новембру ове године рођено 6.780 деце, што је седам одсто мање него пре годину дана. За једанаест месеци, између 2019. и 2022. године, рађано је у просеку око 82.000 деце, док је ове свет угледало 78.000 беба. Истовремено, укупна стопа фертилитета пала је са 1,53 на 1,51.


Ни подаци о склопљеним браковима нису охрабрујући, упркос пореским олакшицама другим финансијским подстицајима за младе парове. Ове године склопљено је 47.500 бракова, док је између 2019. и 2022. тај број никада није био испод 61.000. Аналитичари ове трендове доводе у везу са погоршањем екномске ситуације у земљи и инфацијом која је од завршетка епидемије короне, једна од највиших у Европској унији.


Гледано очима статистичара, охрабрују подаци који говоре о нешто мањем броју умрлих у односу на претходне године. Међутим, треба имати у виду да је корона у последњих пар година и у Мађарској однела много живота и да је стишавање епидемије свакако допринело повољнијим показатељима о морталитету у овој години.


Статистичари очекују да би се број становника Мађарске могао даље смањивати, уколико се наставе садашњи неповољни трендови. Према прогнози КШХ-а, ова земља би могла да остане без још милион људи до 2050. године, док би 2070. годину могла да дочека сиромашнија за додатна два милиона својих житеља, што значи да би тада имала 7.700.000 становника.


Удео радно способног становништва, који обухвата популацију између 15 и 64 године старости, могао би се према тим проценама смањити са садашњих 65, на 59 процената. При томе би број становника млађих од 15 година био у стагнацији, уз истовремено увећање старијих од 65 година са садашњих 21, на 27 одсто.


Због такв промене структуре друштва, коефицијент старосне зависности порашће у наредних пет деценија са садашњих 32, на 45 одсто. Статистике такође предвиђају да ће Мађарска 2070. године имати око 200 људи старијих од сто година, док их је данас 140.


bottom of page