top of page

Полиција забранила демонстрације

У Мађарској није дозвољено протестовати у знак подршке терористичкој организацији, саопштила је Управа мађарске полиције (БРФК) када је забранила митинг који је био најављен за петак у Будимпешти. БРФК је нешто касније на свом сајту саопштио да је и за суботу такође најављен митинг, али да је и он забрањен.



Како се наводи у саопштењу БРФК-а, приватно лице је саопштило да намерава да у петак организује митинг у другом округу Будимпеште, у вези са оружаним сукобима Израела и "терористичке организације Хамас". Митинг је у складу са Хамасовим позивом за организовање „демонстрација гнева“ од стране његових следбеника широм света, наводи се у саопштењу.


БРФК је забранио митинг на основу Закона о праву на окупљање из 2018. јер би директно угрозио јавну безбедност и јавни ред. Истовремено, полиција је истакла да ће учешће на забрањеном скупу бити санкционисано.


БРФК је касније саопштио да је једна особа у суботу такође најавила да намерава да организује митинг у 5. округу Будимпеште „повезан са Хамасовим позивом“. Полиција је и у том случају обавестила тражиоца да "у Мађарској није могуће демонстрирати у знак подршке терористичкој организацији”.

bottom of page