top of page

После 20 година од уласка у ЕУ мађарска влада скептична

Ако се у Европи не врати поштовање закона, биће веома тешко одржати Европску унију на дуге стазe, рекао је шеф кабинета мађарског премијера на данашњој конференци којом се обележава 20. годишњица приступања Мађарске блоку.



У свом уводном говору, Гергељ Гуљаш је рекао да Мађарска наставља да води јасну и чврсту политику засновану на принципу да се закони морају поштовати. Он је рекао да би стога било важно да Мађарска придобије подршку за своју позицију у наредним годинама и покаже неопходну одлучност када је реч о питању рата и мира.


Гуљаш је рекао да ће они који желе мир и крај "луде родне политике" и који се противе миграцијама, бити у прилици да гласају за владајуће странке у Мађарској на изборима за Европски парламент у јуну.


Што се тиче тренутног стања у ЕУ, он је рекао да је блок мање конкурентан од Сједињених Држава и Кине, и да је "далеко најгори" у глобалној конкуренцији последњих година. Он је истакао да је између 2005. и 2022. БДП Сједињених Држава порастао са 13 билиона долара на 23 трилиона, ЕУ са 11,9 билиона долара на 16,6 билиона, док је Кина забележила раст БДП-а са 2,3 билиона на 17 билиона долара.


„Циљ да Европа буде највећи и најјачи светски регион конкурентности и слободе много је даљи данас него у време када је ова идеја формулисана. Уместо да ради на уједињењу држава чланица, Брисел ради на разбијању њиховог претходно постојећег јединства и на неоправданом санкционисању одређених земаља“, каже Гуљаш.


Он је рекао да се највеће грешке Брисела праве у области заштите животне средине, наводећи да се ради о изради прописа који немају, или имају само минималан утицај на смањење штетних емисија, а истовремено штете конкурентности блока. Брисел, додао је, такође није успео да нађе „схватљив одговор“ на питање миграција, највећег изазова 21. века.


"Нити постоји правни оквир, нити се државе чланице могу договорити око заједничког става по том питању. Оне не могу ни да се сложе око потребе заштите спољних граница ЕУ", истиче он.


Такође је рекао и да је Европа изгубила у рату између Русије и Украјине „без обзира на то какав ће бити његов исход“.


Иако је Мађарска била земља са најлошијим учинком у региону између 2004. и 2010. године, она је постигла "изузетне резултате" након 2010. сада је земља са најбржим растом у региону централне Европе, каже министар и додаје да се Централна Европа "држала на своме и успела да сачува предности као што су социјална давања, систем социјалне заштите, високе плате и своју богату културу". Он је рекао да је животни стандард у Мађарској на 80 одсто просека у ЕУ, и да постоје добре шансе да до 2030. године достигне 90 одсто.


Поводом предстојећег председавања Мађарске Саветом ЕУ, Гуљаш је рекао: „Ми смо ти који чинимо услугу Европској унији, јер ће праведну и уравнотежену посредничку улогу преузети земља у којој још увек преовладава нормалност и где је здрав разум још увек држи већину. Верујемо да ће за Европу бити нешто боље него када би нека друга држава чланица извршила овај задатак. Мађарска ће помоћи ЕУ да мало боље наредних шест месеци", додао је он.

bottom of page