top of page

Потапи: Поносни смо на јединство нације

Мађари могу бити поносни на то што јединство њихове нације јача, рекао је Арпад Јанош Потапи, државни секретар за мађарске заједнице у иностранству, на дан затварања конференције коју је организовала Фондација пријатеља Мађарске.


Данас у Карпатском басену живи 12,5-13 милиона Мађара, а још 2-2,5 милиона живи у дијаспори, рекао је Потапи на конференцији која је организована путем интернета. Највећа заједница мађарске дијаспоре је у Сједињеним Државама, док бројчано велике заједнице Мађара такође живе и у Канади, Аустралији, Немачкој и Француској, рекао је он.


„Примарни циљ Мађара је да сачувају свој идентитет, а очување језика је кључно за постизање тог циља. Бити Мађар није ствар првенствено порекла, већ поистовећивања са мађарском културом“, додао је Потапи.


Државни секретар је приметио да је доношењем одговарајућих закона између 2010. и 2014. године у Мађарској, постављен темељ државне политике према Мађарима изван њихове матице. Као посебно значајне, истакао је Закон о националној кохезији и Закон о двојном држављанству, који је многим Мађарима из земаља у региону омогућио добијање пасоша матичне државе.

bottom of page