top of page

Потапи посетио Мађаре у Хрватској

Државни секретар за мађарске заједнице у иностранству при кабинету премијера Орбана, Арпад Јанош Потапи, посетио је Мађаре у Хрватској и поручио да „све може изнова ако постоји сарадња“, подсетивши да су пре тридесет година Мађари у Хрватској „изашли из најтежих околности“.



После југословенског рата деведесетих, регион је био у стању економског и политичког колапса, а већина Мађара из Хрватске је побегла у Мађарску или су се раселил другде, рекао је Арпад Јанош Потапи приликом обраћања на годишњој скупштини Демократске заједнице Мађара Хрватске (ХМДК), у Белом Манастиру.


Мађари су, како је истакао, морали да започну живот изнова и да се врате у села Барање и Славоније, рекао је након скупа, за агенцију МТИ. Поздравио је проширење ХМДК-а трима новим организацијама - једном у Загребу и двема у источној Славонији. То је, рекао је он, додатно учврстило мађарско јединство.


Потапи је честитао посланику Роберту Јанковићу, челнику ХМДК-а, на успесима организације у протеклих тридесет година. Напоменуо је да је мађарска влада повећала новчана издвајања у циљу помоћи образовању деце која се школују у вртићима и школама на мађарском језику, на 264 евра, не прецизирајући ли је реч о подршци на месечном или годишњем нивоу.

bottom of page