top of page

Почаст за пилота који је био уз нацисте

Мађарски премијер Виктор Орбан одао је признање недавно преминулом пилоту мађарске ратне 101. ескадриле из времена Другог светског рата, познатије као Пуме, Ендреу Франку, који је умро у 97. години, као последњи преживели припадник те јединице која се борила на страни нацистичке Немачке.


У част пилота Ендреа Франка, над Будимпештом су пролетела три Грипена мађарских ваздухопловних снага, а сам Орбан назвао га је витезом и херојем. На свом Фејсбук профилу је, уз видео снимак, објавио: "Наш заповедник је храброст, а наш друг срећа, која нас прати. Опроштај од капетана Ендреа Франка - витеза, Пума јунака, који је сада у небеском воду. Нека му је лака земља!"


Мађарски медији се до сада нису осврнули на објаву коју је премијер Орбан поставио 23. јануара, али загребачки Јутарњи лист подсећа да су пилоти Пума, летећи на немачким ловцима ‘Messerschmitt Bf 109’, оборили 108 америчких бомбардера и ловаца изнад Мађарске и Аустрије. Летачка јединица основана је у марту 1944. године, након што су у страху од Црвене армије, која се већ приближавала границама Источне Европе, Хитлерове трупе ушле на подручје Мађарске.


Ендре Франко приступио је тој јединици у 21. години живота и, после само неколико часова обуке, послат у прве борбене акције. У мају 1945. године амерички војници су га заробили на аустријско-немачкој граници.


Америчка историчарка мађарског порекла Ева Балог, сматра да је срамотно што је Орбан одао признање Франку, која тај гест тумачи не само као његову рехабилитацију, него симболично и као ревизију историје и мађарско учествовање у Другом светском рату, на страни сила Осовине, наводи Јутарњи лист.

bottom of page