top of page

Почела реализација тројног споразума

Припадници полиција Србије, Мађарске и Аустрије данас су обележили почетак заједничке операције у циљу спречавања илегалних миграција на граници Србије према Северној Македонији.



Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије саопштило је да је почетак операције у присуству и представника дипломатског кора обележен церемонијом у Врању. Меморандум о разумевању три земље о јачању сарадње у области ефикасне борбе против илегалних миграција и заштите граница 16. новембра 2022. потписали су председник Србије Александар Вучић, премијер Мађарске Виктор Орбан и канцелар Аустрије Kарл Нехамер.


Kако у саопштењу МУП Србије додаје, Управа граничне полиције приступила је „опсежним припремама за перационализацију“ овог документа.


Kако је наведено, са партнерима из Мађарске и Аустрије направљен је план оперативних активности и договорено је заједничко ангажовање полицијских службеника три државе.


Договорено је и формирање заједничких патрола које ће са специјализованом опремом за надзор државне границе обезбеђивати гранични појас, наведено је на сајту МУП-а.

bottom of page