top of page

Почетак расплета у Јобику?

Посланик десничарског Јобика у Мађарском парламенту и председник будимпештанског одбора те странке, Јанош Бенчик, саопштио је данас да је напустио партију због неслагања са новим председником када је реч о будућем политичком деловању.


Јанош Бенчик је на свом Фејсбук профилу објавио да је Јобик и његову посланику групу напустио зато што се не слаже с политичком оријентацијом новог председништва. Он каже да сматра неприхватљивим то што је Јобик постао "странка без сопственог лица, која се стиди своје десне оријентације". По Бенчиковом мишљењу, на Јобиковом јануарском изборном конгресу, нови председник Јакаб и потпредседник Ђенђеши, прогласили су почетак „политике осветништва" према свима "који нису подржали њихов тим“. Бенчик је такође рекао да сматра да је политика коју води нови лидер странке "морално неприхватљива и кобна када је у питању Јобикова будућност", истакавши да се не слаже са "занемаривањем бриге о Мађарима изван граница матичне државе" или "политике сећања", како би се придобили левичарски гласачи.


Одлазак Бенчика из Јобика, међу аналитичарима се тумачи као почетак политичког расплета у странци која је већ дуже времена у кризи. Ново руководство, по свему судећи, прави оштар заокрет од досадашње екстремно десне опције, према десном центру, са чиме се један део чланства и руководства не слаже.


bottom of page