top of page

Пољопривредници оптужују ЕК за издају

Мађарско удружење пољопривредника МАГОС и Мађарска пољопривредна комора, уз подршку неколико струковних удружења, обратили су се отвореним писмом председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.



Mађарски фармери у писму захтевају да се „одмах преиспита суспензија забране увоза украјинског жита и да се ограничење поново уведе, узимајући у обзир техничке критеријуме“. Они скрећу пажњу на чињеницу да поред погрешних санкција ЕУ, енергетске кризе и повећаних трошкова инпута, укидање забране увоза сада изазива велике потешкоће пољопривредницима.


Непромишљене мере, кажу, довеле су до тога да украјинско жито разара тржишта у централној и источној Европи, што је изазвало огромну неизвесност тржишта и драстичан пад цена произвођача. Мађарски фармери су само на озимој пшеници претрпели губитке од најмање 300 милиона евра, а изгледи ни за остале житарице нису ништа бољи. Према њиховим речима, неприхватљиво је да забрана увоза није продужена, упркос захтевима Мађарске и неколико других погођених земаља, а "одлучено је преко њихових леђа и са потпуно нетачним оправдањем". Европска комисија је тако издала пољопривреднике који гарантују прехрамбену сигурност грађана ЕУ, каже се у писму.


Не само да су „погрешне санкције Европске уније, енергетска криза и повећани трошкови инпута“ отежали живот пољопривредницима, Европска комисија је затим укинула царине на украјинске пољопривредне производе, наводе организације у свом писму. ЕУ је, по њима, преварила фармере, злоупотребила њихову солидарност и њихову добру вољу да се осигура да украјински пољопривредни производи стигну до Африке.


Због тога што су мере које је увела ЕУ биле лоше осмишљене, украјинско жито је преплавило тржишта централне и источне Европе, узрокујући огромну неизвесност на тржишту и нагли пад цена произвођача, саопштиле су две организације.


Како истичу, укидање забране увоза неће помоћи ратом разореној Украјини и њеном народу, већ ће служити само интересима "крупног међународног капитала". Заправо, 9 од 10 највећих украјинских пољопривредних производних компанија није регистровано у тој земљи, већ су у власништву америчких и западноевропских капиталних фондова,

објашњавају фармери.


"Штавише, пољопривредницима у ЕУ су наметнути изузетно строги захтеви за заштиту животне средине и добробити животиња, док увоз у ЕУ није везан овим прописима", каже се у писму.


Удружење и Пољопривредна комора су у свом писму захтевају од председнице Европске комисије да одлуке доноси на професионалној основи, уместо да то тело подржава "крупни међународни бизнис". Такође се траже и потпуна забрана увоза украјинског жита и њено проширење на друге пољопривредно-прехрамбене производе.


"Требало би осмислити ефикасно, дугорочно решење како би украјински производи стизали до својих традиционалних тржишта и како би се надокнадили губици мађарских пољопривредника, јер одштета од 15,9 милиона евра неће пружити никакву стварну помоћ. Такође, захтевамо да се поштују еколошки и фитосанитарни стандарди приликом производње украјинских производа намењених Европској унији. Истовремено, подржавамо одлуку мађарске владе да продужи забрану увоза на друге украјинске производе, укључујући мед, одређено месо и јаја, у оквиру своје националне надлежности, пошто је увоз из Украјине изазвао озбиљне економске проблеме“, стоји у писму.





bottom of page