top of page

Председник Кине започео посету Мађарској

Даље јачање мађарско-кинеске економске сарадње тема је која ће, како се најављује, доминирати у разговорима председника Кине Си Ђинпинга и мађарског државног врха, који почињу сутра. Кинески лидер је у Будимпешту допутовао вечерас, након посета Француској и Србији, а радни део свог боравка у Мађарској започеће сутрашњим сусретом са мађарским председником Тамашем Суљоком.



Имајући у виду да је председничка функција у Мађарској углавном протоколарне природе, Ђипинг ће о међудржавној сарадњи конкретније разговарати нешто касније током дана, са премијером Виктором Орбаном и министрима у његовој влади.


Портпаролка владе Естер Витаљош је, најављујући распоред ове посете, рекла да ће радном ручку код премијера Орбана, осим двојице лидера, присуствовати и њихове супруге и да ће се том приликом „спорт појавити као заједничка тема разговора, пошто и Орбан и Ђипинг важе за велике љубитеље фудбала“.


Она је истакла да су министри двеју држава већ потписали 16 међудржавних споразума, а да су у току консултације о још два уговора. Такође је споменула и планирани споразум о надоградњи инфраструктуре у вези са кинеском иницијативом "Појас и пут" и нагласила да је Кина била девети најважнији трговински партнер Мађарске у 2023. години и да је још увек њен водећи партнер међу земљама ван Европе.


„Мађарска наставља да поздравља инвестиције из Кине и нуди инвеститорима јединствено повољно окружење за улагања. Финансијску сарадњу сматрамо подручјем са великим потенцијалом у билатералним односима, а циљ Мађарске је да постане финансијски центар у региону и да служи као мостобран за све већи број кинеских банака у Европи“, рекла је она.


Естер Витаљош је најавила да ће међу темама разговора бити и рат у Украјини и мировни план који је припремила Кина, рекавши да Орбанова влада поздравља тај план „јер је Кина несумњиво једна од најјачих држава у табору за мир“. Истакла је да ће две земље у октобру прославити 75. годишњицу успостављања дипломатских односа, уз бројне културне програме.


Такође је нагласила значај билатералних односа у светлу успостављања директних авионских летова који ће се од лета одвијати из седам кинеских градова до Будимпеште. Мађарска високо цени кинески једнострани акт укидања виза, који је уведен 14. марта и омогућава мађарским држављанима да остану у Кини 15 дана без потребе за визом, рекла је Витаљош и додала да су Мађари све више заинтересовани за учење о Кини, њеној култури и језику.


"Тренутно 214 ученика учи кинески језик на будимпештанском ЕЛТЕ универзитету, као и 556 ученика у основним и 294 у средњим школама. Мађарско-кинеска двојезична основна и средња школа у Будимпешти јединствена је у региону", истакла је портпаролка владе.


Политички аналитичари у Будимпешти истичу да је Мађарска важна за Кину јер је чланица ЕУ, има добар географски положај и стабилно политичко и економско окружење.


Говорећи о посети кинеског председника, шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је рекао да је сарадња Истока и Запада све је важнија јер се тренутно одвија галопирајући економски раст на Истоку, а не на Западу. Кинеске инвестиције и билатерална трговина, каже он, имају велики утицај на европске економије.


Сијарто истиче да су земље које најефикасније и најбрже развијају сарадњу са Истоком, у стању да сачувају своја достигнућа и да се брзо развијају.


„У садашњој ери ратова и криза развијају се трендови формирања блокова у свету, што је против наших националних интереса. Наш циљ је да предстојећи период буде посвећен повезивању, а не формирању блокова. Поред тога, Европска унија је направила грешке у одлукама које је донела као одговор на рат, а санкције и ембарго на енергенте нанели су штету европској економији. У овој критичној ситуацији расте значај повезивања и сарадње Исток-Запад. Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу, трговина са Кином одређује учинак европских економија", истакао је мађарски министар.


Он такође напомиње и да Мађарска са Централном Азијом развија сарадњу већ 14 година. "Рано смо препознали значај Централне Азије, и то у тренутку када је то изазивало озбиљне критике, али се сада показује да смо у праву", рекао је он.


Шеф мађарске дипломатије каже како очекује да ће, када је реч о привреди, даљи напредак бити постигнут у области улагања Кине у нове фабрике у Мађарској, као и у билатералним трговинским односима, проширењем могућности извоза висококвалитетних мађарских пољопривредних производа у Кину. На дневном реду ће бити и јачање веза у туристичком сектору.

 

bottom of page