top of page

Председница Новак: Иницијативу три мора усмерити на западни Балкан

Мађарска ће бити домаћин самита и пословног форума Иницијатива три мора (3SI) 2025, године, објавила је председница Каталин Новак у Букурешту. Говорећи на актуелном самиту тог тела, она је рекла да је економска сарадња у региону важна чак и у сенци рата у Украјини и поздравила заједничку декларацију и њену формулацију о Украјини.



Каталин Новак је напоменула да је у протеклој години два пута посетила Кијев и истакла да Мађарска стоји уз територијални интегритет Украјине, да осуђује руску агресију и да је постизање мира најважнији циљ. Иницијатива три мора је створена да промовише економске односе и ефективну повезаност у ширем региону, рекла је она.


Уједно је поздравила приступање Грчке иницијативи, али је рекла да је подједнако важно допрети до земаља Западног Балкана кроз ту иницијативу. Постепено отварање према шест земаља Западног Балкана треба фаворизовати, јер се веза север-југ не завршава на нашим границама, рекла је председница.


Такође је скренула пажњу на значај раста становништва за конкурентност и подсетила учеснике самита на Будимпештански демографски самит, који се одржава 14-15. септембра у Будимпешти.


Иницијатива три мора је заједничка организација 12 земаља чланица Европске уније – држава које се налазе између Јадранског, Балтичког и Црног мора за проширење трговинских веза у региону. Укључене земље су Аустрија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Мађарска, Летонија, Литванија, Пољска, Румунија, Словачка и Словенија. 3SI ће бити проширена на Грчку, како је договорено на састанку.


Новакова је одржала билатерални састанак са председником Литваније Гитанасом Науседом, који ће бити домаћин самита Иницијативе три мора 2024. године. Пре тога, председникца је разговарала са Хунором Келеменом, председником Демократског савеза Мађара у Румунији.


Самит Иницијативе три мора се тренутно одржава у Букурешту. Румунски председник Клаус Јоханис рекао је уочи састанка да би желео да стави акценат на важност иницијативе годину и по дана након почетка рата у Украјини, истичући потребу за јачањем регионалне и европске отпорности.


Украјински председник Володимир Зеленски придружио се учесницима самита путем видео-снимка. Он је подсетио да су недавни напади Русије на украјинске дунавске луке „на граници наша три мора“, мислећи на недавни напад дроном. Такође је напоменуо да је Украјина оштро против било каквих даљих ограничења на извоз њеног жита.

bottom of page