top of page

Предстоји ли Мађарској "Хуксит"?

Према Лоранту Ђерфију, геополитичком аналитичару "Политичкога капитала", мађарски премијер се можда заиста шалио када је рекао да не подржава чланство Мађарске у ЕУ. Међутим, он мисли да Орбанов коментар везан уа на "Хуксит", није био случајан.



Како смо недавно објавили, Виктор Орбан је позвао стране новинаре на неформални разговор након међународне медијске конференције одржане у Колегијуму Универзитета Корвинус (МЦЦ). Током разговора, Орбан је наводно рекао да он лично није за то да Мађарска остане чланица Европске уније, што је подстакло гласине о могућем "Хукситу".


У интервјуу листу Непсава, Лорант Ђерфи је рекао да још није јасно да ли се Орбан заиста спрема за "Хуксит". Али, питањем да ли чланство земље има смисла, премијер можда покушава да направи простор за могући излазак, сматра овај аналитичар.


"Шалио се Виктор Орбан или не, није случајно што је о чланству Мађарске у ЕУ говорио у негативном контексту. То се уклапа у тренд. Иако велики део мађарског становништва и даље подржава чланство земље у ЕУ, влада се већ дуже време бори против Брисела, с обзиром на реторику. Штавише, од рата у Украјини, мађарска спољна политика је постала још изолованија и удаљенија од европских мејнстримова", додао је он.


Један од првих медија који је објавио Орбанов неформални интервју био је аустријски "Експрес", чији је главни уредник присуствовао скупу у Будимпешти. Како преноси тај лист, Орбан је рекао и да верује да "нормални људи не треба да желе да остану у ЕУ, али су то морали да учине". Он сматра да ће се садашњи политички систем у Европи ускоро урушити.


Мађарски предузетник Габор Бојар рекао је за Клуб радио да мисли да Орбан има такву личност која би заиста могла да одведе земљу из ЕУ. Он каже да Мађарска не би ни ушла у ЕУ, да је све зависило од премијера. Бојар је подсетио да је у то време Орбан изговорио чувену реченицу да "постоји живот и ван ЕУ“. Бојар верује да би и уз велику економску штету, Орбан радије био ван ЕУ, како његова политичка моћ ни са једне стране не би била ограничена.

bottom of page