top of page

Преминула књижевница Гордана Куић

Књижевница Гордана Куић, ауторка девет романа и две збирке прича, преминула је у Београду у 81. години. Објавила је романе „Мирис кише на Балкану”, „Цват липе на Балкану”, „Смирај дана на Балкану”, „Духови над Балканом” и друге.



Гордана Куић је рођена у Београду 1942. године. Завршила је енглески језик и књижевност на Филолошком факултету Београдског универзитета и Хантер колеџу у Њујорку.


Објавила је романе „Мирис кише на Балкану”, „Цват липе на Балкану”, „Смирај дана на Балкану”, ‘Духови над Балканом”, „Легенда о Луни Леви”, Бајка о Бењамину Баруху”, „Балада о Бохорети”, „Роман у сликама” и „Роман у причама”. Објавила је и две књиге приповедака „Преостале приче” и „Са друге стране ноћи”.


Према њеном роману „Цват липе на Балкану” снимљена је ТВ серија, у режији Ивана Стефановића, а према роману „Мирис кише на Балкану” снимљени су ТВ серија и филм, у режији Љубише Самарџића.


У драматизацији Небојше Ромчевића написана је драма „Мирис кише на Балкану”, која је премијерно изведена 2009. у Мадленијануму. „Мирис Кише на Балкану - балет о Рики” премијерно је изведен у Сарајеву 1992, те у Београду исте године на БЕМУС-у, преноси Танјуг.


Гордана Куић добила је награду Женско перо за 2006. годину, награду за најбољу прозу Бањалучког сајма књига за сабрана дела и награду Издавача и књижара БИХ за 2010. годину. Њени романи преведени су на француски, енглески, пољски, македонски, словеначки, италијански, немачки, шпански и хебрејски језик.


Сахрана Гордане Куић биће одржана 19. јануара у 14.30 на Новом гробљу у Београду.

bottom of page