top of page

Премијер добија уред за националну безбедност

Према писању мађарских провладиних медија, премијер Виктор Орбан ускоро ће добити главног саветника и уред за националну безбедност, на основу амандмана закона који регулише ту област.



Антал Роган, министар задужен за кабинет премијера, представио је предлог за оснивање будућег премијеровог уреда за националну безбедност, који ће бити задужен за саветовање Виктора Орбана и владе о различитим аспектима националне безбедности, укључујући цивилну, затим обавештајне активности, спровођење закона, превенцију криминала, кривично правосуђе, јавну безбедност и питања одбране. Саветник и његов уред ће такође играти улогу у припреми одлука у вези са овим питањима.


Предложена измена Закона о државној управи укључује додавање главног саветника премијера за националну безбедност на листу кључних функција, поред премијера, министра, политичког директора премијера и државног секретара. Плату главног саветника за националну безбедност, сличну примањима политичког директора Балажа Орбана, одредиће премијер. Конкретне дужности и овлашћења главног саветника за националну безбедност биће наведени у владиној уредби.


Како наводе у влади, разлог за овај амандман је растућа сложеност безбедносних претњи, која захтева ближу координацију и очување безбедности земље. Успостављање ове нове функције сматра се "проактивном мером за решавање ових изазова". Саветник ће имати овлашћење да приступи поверљивим информацијама и имаће право на дипломатски пасош.


Да би подржала уред главног саветника за националну безбедност у његову улогу, канцеларија премијера ће му пружити сву потребну помоћ, наводи се у саопштењу.

bottom of page